İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hayata kaçan kahramanlar

Hayata kaçan kahramanlar

Serda SEMERCİ

Doğaüstü becerileri olan bir yazarın öykü kahramanları bir gece bilgisayar ekranından kaçarsa ortaya şaşırtıcı serüvenlerle dolu sıradışı öyküler çıkar. Güldem Şahan, Ekran Kaçkınları’nda tam olarak bunu yapmış!

Kim demiş Peter Pan ya da Heidi yalnızca çocukların kahramanıdır diye… Aniden çıkıp gelmemeleri onların mı sizi, yoksa sizin mi onları unuttuğunuzdan?
Çocukluk mucizelerinin peşine takılmaktan vazgeçmeyenler bilirler: Çocukluk kahramanınız, mutfak penceresinden dışarıyı izlediğiniz bir anda ya da yorgun argın işinizden evinize dönerken tutturduğunuz bir şarkı esnasında aniden yanınızda belirebilir.

BİGUDİLİ KÜÇÜK KIZ
Biraz peri tozu alın ağzınıza, Peter sizi başka masalların anlatıldığı dünyalara götürsün. Belki büyüdünüz, biraz kilo da aldınız, kafanızda metal renkten bigudilerle dolaşıyorsunuz geceleri. Olsun varsın, sihir sizin elinizde! Onları görebildiğiniz sürece hepsi yanı başınızdalar. Hem yalnızca çizgi kahramanlar mı? Hayır. Hayvan dostlarının da konuşmalarını duyabilirsiniz kulak kabartırsanız iyice. Peter Pan’ın kanatları altında Heidi’nin evine uçarsınız… Her şey yerli yerindedir. Büyükbaba, sabahın erken saatinde kalkmış, odunu ateşe vermiş, taze keçi sütü kaynatır torunu Heidi’ye.

Onlar yalnızca kitap sayfalarına yazılıp çizilmiş hayaletler değil, hayal edebildiğiniz kadar gerçekler. Yaşlanmazlar, değişmezler ve sizi bırakıp gitmezler. Çocukluğunuzun üzerine örtülmüş kapının bir adım ötesinde o kapıyı aşındırırlar; tekrar içeri girebilmek için. Ekran Kaçakları onlar dedik ya!

Bilgisayar ekranının içine doğmuş bu öykü kahramanları, ekseriyetle geceleri ortalık sessizliğe büründüğünde, ekrandan hop zıplayıveriyorlar odanın ortasına. Yazar memnun halinden. Onlarla yaşadıkça daha çok benimsiyor kendi can verdiği karakterleri. Uyku zamanı yataklarına yatırıp öpücükler konduruyor yanaklarına. O kahramanlar yaratıcılarına, gerçek olmayacak kadar müthiş ve çocuk saflığında bir hayali yaşatıyorlar.

İşte bu yüzden bu kitap çocuklar için yazılmış olsa da, bence büyüklerin de göz atması gereken bir değer taşıyor. Neden mi? Çocukluk zamanlarında bir yerlerde asılı kalmış birkaç eski tanıdığa rastlamak için elbette. Fantastik romanlar, bilimkurgu romanları ve hatta metafiziğe varan edebiyat ürünlerine rağbet son zamanlarda artmışken asıl, eline almalı büyükler bu kitabı… Yeni dünyanın yeni kahramanlarıyla haşır neşir olan şimdiki nesil, robotların parçalarını toplamaya
çalışadursun, siz, Noel Baba’nın hediye çuvalına zıplayıp birkaç küçük çocuk sevindirseniz fena mı?

Pamuk şekeri tadında hikâyeler yazmış Güldem Şahan… Ekran Kaçkınları’nı okuyunca biz büyüklerin nostaljik ve naif tarafı uyanacak, şimdinin çocukları da hassas, cin fikirli ve güleç çocuk kahramanların izlerini sürecek.

Öykülerin yazarı, aslında bir öğretmendir ama, yazdığı öykü kitapları sayesinde gerçek dünyadan harikalar diyarına taşınır. Onun en yakın dostları kuzular, kuşlar, küçük oyun arkadaşları Peter Pan, Heidi ve daha niceleridir…

Sabahları 35 yaşını devirmiş yorgun kadın, akşamları kelimelerinin arasına sıkıştırdığı arkadaşlarını bilgisayarının beyaz ekranından çekip çıkarıyor. Bütün sıkıcı gerçekleri gündüzlere bırakıp geceleri rüyalar âleminde ikinci hayatını yaşıyor; saf ve çocuk kalan en güzel yanını… Kafasında bigudisiyle Peter Pan’a espri malzemesi de olsa, onlarlayken kendini hâlâ saçları iki yandan tutturulmuş, çırpı bacaklı küçük bir kız gibi hissediyor. Sonra geçiyor yeniden bilgisayarının karşısına ve başından geçen yepyeni maceraları okuyucularına anlatmak için işe koyuluyor. Yazmak en sevdiği iş belki de… Çünkü ancak bu şekilde yaşadığı serüvenleri anlatabiliyor başkalarına. Gidip konuşmayı denese deli diyecekler biliyor. O da yazı evreninin kendine has büyüsünü kullanıp okuyucularını kendine inandırmayı deniyor ve ustalıkla başarıyor bunu…

Ekran Kaçkınları
Güldem Şahan
Resimleyen: Canan Barış
Tudem Yayınları / 104 sayfa
Show More