İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Değerlerin değerini bilelim mi?

Güçlü hikâyeler bu kez güzellikleri, doğruluğu ve kardeşliği anlatıyor bize.

Yazan: Nihan Bora

Sahip olduğunuz ya da olduğunuzu sandığınız bazı değerleri, nasıl ve hangi yaşta öğrendiğinizi hiç düşündünüz mü? Yardımseverlik, adalet duygusu, hoşgörü, dürüstlük, cesaret gibi kavramları ve kardeşliği, sevgiyi, saygıyı öğrendiğimiz o küçük yaşlar, topluma katılımın en önemli çağları.
Ailenin ve özellikle çevrenin, bu değerlerin oluşmasında büyük etkisi var. Çocukken mahallede arkadaşlarınızla oynarken mutlaka bir kavgaya karışmış, “O bana vurdu” ya da “Kalemimi çaldı” demişsinizdir ya da birileri size demiştir. İşte tam o anlarda alınan tavır, öğretmenin size yaklaşımı, bunun neden böyle olduğu veyahut olmadığı konusu o yaşlarda zihne kazınır. Eğer birinin canını haksız yere yaktıysanız bunu niye yaptığınızı sorgulamaya başlar, sonra da özür dilersiniz. O andan sonra da huzurlu ve sevgi dolu bir arkadaşlığın tohumları atılır.
Doğan Egmont’tan çıkan “Hikayelerle Değerler Eğitimi”, 8-9 yaşlarındaki çocuklara değerleri anlatan başarılı bir seri. Göktuğ Canbaba’nın yazdığı ve Biğkem Karavus’un resimlediği bu dört kitapta; Havalı Maymun, Utangaç Papağan Huli, Ev Kedisi Mırnav ve Şarkı Söyleyen Ihlamur’un anlamlı hikâyelerini okuyoruz.
Rengârenk papağanlardan oluşan koronun dışlanmış bir papağanı var, Huli. Herkes küçükken sesiyle dalga geçtiğinden o da içine kapanmış ve özgüvenini tamamen yitirmiş. Bir akşam, göle üzüntüsünü anlatırken bir alabalık onu cesaretlendiriyor ve Huli, o kötü zannedilen güzel sesiyle şarkı söylemeye başlıyor. Sonra kendini çok iyi hissediyor ve o sesi duyan başkaları, ertesi gün Huli’yi göklere çıkarıyor. Buradaki kilit nokta, alabalığın Huli’ye söyledikleri: “İstediğin şey neyse korkmadan ve utanmadan onun peşinden gitmelisin küçük papağan.” Düşünsenize, aslında içinizde var olan bir yeteneği birileri “kötü” dediği için asla ortaya çıkaramıyorsunuz. Bu yüzden insan yapmak istediklerini bir kez daha düşünmeli ve doğru, çalışkan olmayı ihmal etmemeli.
Ev ve sokak kedileri arasındaki yaşam şartlarının tüm gerçekliğiyle aktarıldığı Ev Kedisi Mırnav’da Mırnav, küçük yaşta sahiplenilmiş bir ev kedisi, Pofidik ve Boncuk ise onun sokakta yaşayan arkadaşları. Soğuk bir kış günü Mırnav, sahiplerine kendini sevdiriyor, yemeğini yiyor ve şöminenin önünde uyuyakalıyor. Arkadaşları camdan bakıp ona seslerini duyuramayınca unutulduklarını düşünüp not bırakıyor, dostluklarını bitiriyorlar. Mırnav uyandığında bu notla karşılaşıyor ve daha önce hiç dışarı çıkmamasına rağmen soğukta onları aramaya çıkıyor. Dostluk ve fedakârlığın anlatıldığı bu hikâyenin sonu ise kaçınılmaz bir mutluluğa bağlanıyor.
Bir ormanda yaşayan hayvanların en havalısı olan Havalı Maymun, köye yaptığı yardımlarla tanınıyor, tabii bir de “havalı” olmasıyla. Havalı, isminden de anlaşılacağı üzere bencil ve kibirli. Bu nedenle ormandaki diğer arkadaşları, köylerine çok fazla yardım etse de ondan, çok hava attığı için pek haz etmiyorlar. Her şeyi yapabileceğine inanan Havalı’ya arkadaşları bir ders vermek için ondan bir şey istiyor ve bu isteklerinin sonucunda Havalı, gerçekten büyük bir ders alıyor. Dünyanın sadece bir canlı etrafında dönmediğine, empatinin çok önemli olduğuna ve cesarete dair güçlü bir hikâye.
Son hikâyemiz Şarkı Söyleyen Ihlamur’da aniden yeşeren bir filizin, hayvanları ve doğayı ne kadar mutlu ettiğini görüyoruz. Bir ıhlamur doğuyor o filizden ve kokusuyla tüm ormanı sarıyor. Tabii uzun zamandır orada olan meşe ağaçları biraz kıskanıyor. Hatta öyle kıskanıyor ki ıhlamur ağacına biraz kötülük yapıyorlar. Zaman geçiyor pişman olup özür diliyorlar ve görüyoruz ki doğa ve hayvanlar o güzelim dengeyi korumak için aslında büyük bir çaba içindeler. Bu hikâye hayvan, doğa, hoşgörü ve duyarlılık kavramına dair başarılı diyaloglar barındırdığından çocukların hayalgücüne çok iyi gelecek.
“Hikâyelerle Değerler Eğitimi”; duyarlı, hoşgörülü, saygılı, empati sahibi, cesur, dürüst ve çalışkan bireyler yetiştirmek için doğa ve hayvanlar aracılığıyla anlatılan eğlenceli ve vurucu bir seri olmuş. Bana kalırsa, bu seri sadece çocukların değerleri öğrenmesi için değil, yetişkinlerin de hatırlaması için oldukça kıymetli.

Hikâyelerle Değerler Eğitimi: Şarkı Söyleyen Ihlamur Ev Kedisi Mırnav - Havalı Maymun Utangaç Papağan Huli Göktuğ Canbaba Resimleyen: Biğkem Karavus Doğan Egmont, 35 sayfa
Hikâyelerle Değerler Eğitimi:
Şarkı Söyleyen Ihlamur
Ev Kedisi Mırnav – Havalı Maymun
Utangaç Papağan Huli
Göktuğ Canbaba
Resimleyen: Biğkem Karavus
Doğan Egmont, 35 sayfa
Show More

1 Comment

Comments are closed