İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hatasız Betül hata yaparsa…

Hadi bakalım, “Hiç Hata Yapmayan Kız” Betül’le tanışın. 1001 Çiçek Yayınları’nın bastığı, güzel
resimlerle bezeli bu kitap, hata yapmanın hiç de o kadar korkunç bir şey olmadığını, hatta
hatalara gülebilmenin mükemmellikten daha büyük bir erdem olduğunu hatırlatıyor.

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Hey hey heyyy! Yılın en güzel ayı olan hazirandan herkese selamlar. Ne de olsa okullar bitiyor, yaz geliyor, hava sıcak olacak (Umuyoruz, ama geçen gün yağan yağmurlardan dolayı umutlarımız biraz suya düştü). Gerçi ben sıcak havaları da sevmem, ama yine de seveni çoktur diye yazdım. Her neyse konumuza dönelim yavaştan. Çünkü bu ayki konumuz pek güzel!

Kitabımızın adı Hiç Hata Yapmayan Kız; 1001 Çiçek Yayınları tarafından basılmış. (Yayınevinin adı benim çok hoşuma gitmedi açıkçası ama bastığı bütün kitaplar çok güzel.) Evet, kitabın adını öğrendiğinize göre konusunu da tahmin etmeye başlayabilirsiniz. Ne dediniz? “Adı buysa, kesin, bize ders vermeye çalışan sıkıcı kitabın tekidir,” diyen birilerini duyuyorum sanki. Hahahahaaaa,
sana gülüyorum, çünkü çok yanlış düşünüyorsun. Kitap aslında biraz küçüklere yazılmış, ama endişe etmeyin, içinde hepimizin hoşuna gidecek bir şey anlatılıyor.

Kitabımızın kahramanı, Betül. Betül çok mükemmel bir kız. Sabahları okula gitmek için evden dışarı çıkarken onu hayranları ve gazeteciler karşılıyor. Hatta mahalledekiler onu “Betül” diye değil de, “Hiç Hata Yapmayan Kız” olarak tanıyor. O derece, düşünün artık. Yatağını hep toplayan, ödevlerini yapan, eline aldığı şeyleri hiç yere düşürmeyen bir kız (benim ve çoğunuzun tam tersi, büyük ihtimalle). Mükemmel kısaca. Ve hata yapmaktan da çok korkuyor.

Betül’ün bir de küçük kardeşi var. Adı Kaan. Kaan, Betül’den çok farklı. Hata yapmaktan hiç çekinmiyor. Mesela resim yaparken, pastel boyaları yiyip, yemesi gereken konserve fasulyeyle de kâğıdı boyuyor. (Gerçi modern sanat da bir sürü tuhaf şey kullanılarak yapılıyor ya neyse.) Ya da dans ederken ve piyano çalarken kullandığı uzuvlarını karıştırıp, piyanoyu ayaklarıyla çalıyor, elleriyle de dans ediyor. (Aslında bu da mümkün, çünkü çoğu insan dans ederken ellerini de kullanır.) Betül’e göre işte bu kadar tuhaf bir çocuk Kaan.

Ama bir gün işler ters gitmeye başlıyor. “Hiç Hata Yapmayan Kız” Betül hata yapmaya başlıyor. Şöyle ki, okul çıkışı arkadaşlarıyla birlikte kek yapmak için eve giden Betül, buzdolabından yumurta alırken, hain yumurtalar birden elinden kayıyor. Ve, ve, ve yumurtalar elinden düşüüüü… Düşmüyor, çünkü Betül son anda hepsini yakalamayı başarıyor. Ama bu ilk ve son olay olmuyor ne yazık ki! Betül, okulun yetenek yarışmasında yapacağı gösteriye çıkıyor. Eline su dolu balonu alıyor, hamsterini ve tuzluğu da diğer eline alıyor. Tam da onları çevirmeye başlayacakken, bir de bakıyor ki ne görsün? Tuzluk diye aldığı şeyden siyah siyah küçük taneler dökülmüyor mu? Olamaz, masadan yanlışlıkla tuzluğu değil de karabiberliği almış. Ve biberden etkilenen hamsterin de hapşıracağı tutuyor. Bu sırada hamster tırnaklarıyla balona tutununca balon patlıyor ve balonun içindeki su Betül’ün kafasına dökülüyor. Çok korkunç, değil mi? Peki sizce Betül ne yapıyor? Ağlıyor mu? Hayır. Koşarak sahneden mi kaçıyor? Hayır. İnsanların dikkatini çekmek için bu sefer de amuda kalkmaya mı başlıyor? Hayır. Betül sadece, önce hamsterine, sonra da kendi saçlarına bakıyor. Ardından gülmeye başlıyor. Çünkü gerçekten komik görünüyor. Ve Betül o gece, daha önce hiç uyumadığı kadar huzurlu uyuyor.

“Hiç Hata Yapmayan Kız” Betül’ün hikâyesi işte böyle. Betül’ün hatalardan korkmamaya başlaması da hepimize bir ders… Mesela ben hatalardan hiç korkmam. Hatta onları çok severim. (Aman siz siz olun sakın abartmayın, sonra başınız belaya girebilir.) Bu kitap büyük ihtimalle okula gitmeyen miniklerle, 1. ya da 2. sınıfa gidenlerin seviyesinde. Sadece 16 sayfa. İçinde çok güzel resimler ve pek az cümle var. Mükemmeliyetçi kardeşleriniz varsa, kitabı alın, onlara okuyun. Çok da hesaplı zaten, küçük bir hediye olarak bile alabilirsiniz küçük belalınıza. Neyse arkadaşlar, herkesin işi gücü var, bu yazı burada biter, isteyen herkes de gidip Hiç Hata Yapmayan Kız’ı kardeşine ister.

Hiç Hata Yapmayan Kız
Mark Pett, Gary Rubenstein
Resimleyen: Mark Pett
Çeviren: Meltem Özdemir
1001 Çiçek Yayınları, 32 sayfa
Show More