İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Şiddetsizlik, hemen şimdi!

Şiddetsizlik, hemen şimdi!

Özgün UÇAR

“Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin yirmi ikinci kitabı Şiddet ve Şiddetsizlik, okurunu şiddete karşı iyimser ve barışçıl bir çıkış yolu ile selamlıyor: şiddetsizlik. Renkli ve ilgi çekici resimleri, farklı koşullardaki sorunlara dair çözüm önerileri ile herkese hitap etmeyi başaran bir cep rehberi.

“Yan bir bakış, alaycı bir gülümsemeye yol açıyor, alaycı gülümseme, kötü bir sözü getiriyor, kötü söz, itişip kakışmayı başlatıyor. İtişip kakışma, bir tokada sebep oluyor, tokat bir yumruğu tetikliyor…’’ En son ne zaman birine yan gözle baktınız? Ya da biri size baktı? En son ne zaman birine karşı şiddet uygulamayı aklınızdan geçirdiniz? Ya da en son ne zaman birinin olası şiddetinden korkup yapmak istediklerinizden vazgeçtiniz?

“Şiddet toplumu” lafını ne kadar da çok duyar olduk. Cinnet geçirip kendine, yakınlarına zarar veren insanlar, hakların iyileştirilmesi için düzenlenen mitinglerdeki, spor müsabakalarındaki arbedeler, aile içi kavgalar, ülkeler arası savaşlar. Karşısındakini anlamaya ve dinlemeye tahammülü olmayan ve çareyi şiddette arayan azımsanmayacak bir kalabalık. Şiddetten daha etkili ve en önemlisi daha barışçıl bir yoldan habersiz tektip bir zorbalık. Oysa tercih edebileceğimiz alternatif ve barışçıl bir mücadele yolu daha olmalı.

Günışığı Kitaplığı’nın “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin yirmi ikinci kitabı Şiddet ve Şiddetsizlik, okurunu şiddete karşı iyimser ve barışçıl bir çıkış yolu ile selamlıyor: şiddetsizlik.

Farklı, ilgi çekici, hoşgörülü ve kalıcı bir metot. Şiddet ve Şiddetsizlik, renkli ve ilgi çekici resimleri, farklı koşullardaki sorunlara dair çözüm önerileri, somut tahlilleri ile yediden yetmişe herkese hitap etmeyi başaran bir cep rehberi. Ne zaman usunuz sizi şiddete yönlendirecek olsa çıkartıp tüyolar edinebileceğiniz, içinizdeki şiddete karşı koyabileceğiniz bir ilkyardım kitapçığı. Sorunları gündelik yaşamdan seçmesi bakımından güncel, çözüm önerilerinde felsefi kavramlardan faydalanması bakımından genel ve evrensel. Irkçılıktan savaşa, aile içi sorunlardan, arkadaşlar arasındaki problemlere dek geniş yelpazede bir konu aralığına sahip. Öyle ki gündelik hayatta karşılaşabileceğimiz, bir pastanede yaşanan bayat çörek sorunu da kitapta kendine yer bulmuş.

BAYAT ÇÖREKTEN ŞİDDETE

Okul çıkışında büyük bir hevesle taze çikolatalı çöreklerinden yemeye gittiğiniz pastaneci, size hep bayat çikolatalı çöreklerden mi veriyor? Bu pastanenin camlarını bir güzel kırmalı diye mi düşündünüz? Yoksa arkadaşlarla toplanıp bu pastaneciyi bir güzel pataklamalı diye mi? Bakın şiddetsizlik rehberi ne öneriyor: “Organize olmak, çikolatalı çörekten mahrum kalmak, farklı bir pastaneye gitmek için 10 dakika yürümek, başkalarını bu pastaneye gitmemesi için ikna etmek için zaman harcamak. Şiddetsizlik, büyük bir hayal gücü, zekâ, sabır ve direnç gerektirir.’’

Kitapta yer verilen bir önemli konu da, şu an şiddetle karşı karşıya olmasak bile ileride herhangi bir sebeple istemeden bir şiddet olayının mağduru olabileceğimiz. Hem karşılaşabileceğimiz bu mağduriyete karşı kendimizi eğitmeli hem de şiddet mağduru, desteğe ihtiyacı olan insanlara destek vermekte tereddüt etmemeli. Yarın onların yerinde biz de olabiliriz ve bizim de desteğe ihtiyacımız olabilir.

Şiddet ve Şiddetsizlik kitabı bize şiddetin anatomisinden bahsetmeyi de eksik etmiyor. Şiddetin manevisi ve fizikseli olduğu gibi, soğuğu ve sıcağı da olduğunu öğreniyoruz. Büyük şiddet patlamaları, önemsiz olarak gördüğümüz küçük moral bozukluklarının birikip patlamasıymış meğerse.

İÇİMİZDE BİRİKEN ŞİDDET

Fiziksel şiddet patlamaları, terörist saldırılar, her yerin yakılıp yıkıldığı gösteriler ya da cinayetler hep küçük moral bozukluklarının ürünüymüş. Peki, küçük moral bozukluklarının büyümesini engellemek için ne yapmalı? Kitabımızın önerisi, küçük moral bozukluklarını diğer küçük moral bozukları ile birikip büyümeden, küçükken çözmek. Bir arkadaşımızın söylediği söz bizi üzdüyse eğer, bu üzüntüyü içimize atmadan, arkadaşımıza söylediği sözün bizde yarattığı olumsuzluğu anlatmak. Bu küçük moral bozukluklarını şiddet içerebilecek tavrımıza bahane olacak şekilde beslememek.

“Sıra arkadaşımız, bütün sırayı kaplayarak güzel yazmamızı engelliyor, öğretmenin haksızlık yaptığını düşünüyoruz, ağabeyimiz masayı toplama işini üstümüze yıkıyor, bir arkadaşımız arkamızdan konuşuyor, ailemiz sinemaya gitmemize izin vermiyor.’’ Çağ, afili sorunları ve çıkmaz sokakları ile bizi şiddete meyilli kılmak için tetikte bekleyedursun. Biz şiddetsizliğe bir manifesto niteliğindeki kitabımızdan biliyoruz ki çatışma daha büyük çatışmayı, şiddet daha büyük şiddeti doğurur. Hayır, hiçbir sorunu içimize atmamalı. Tersine, o sorunu şiddetsizlikle kökünden çözmenin iletişim yollarını aramalı. Ne zaman bir sorunla karşılaşsak şiddetsizlik rehberimiz yanımızda. Ne duruyoruz, çeviriyoruz sayfaları; şiddetsizlik, hemen şimdi!

Çıtır Çıtır Felsefe - Şiddet ve Şiddetsizlik Brigitte Labbe, Michel Puech Resimleyen: Jacques Azam Çeviren: Azade Aslan Günışığı Kitaplığı, 40 sayfa
Çıtır Çıtır Felsefe – Şiddet ve Şiddetsizlik Brigitte Labbe, Michel Puech Resimleyen: Jacques Azam Çeviren: Azade Aslan Günışığı Kitaplığı, 40 sayfa
Show More