İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Boyun eğmek ya da başkaldırmak…

Boyun eğmek ya da başkaldırmak…

Şiirsel TAŞ

Miyase Sertbarut Kaçak Köpek Biber adlı kitabında, annesi gibi polis köpeği olmak istemeyen Biber’in özgürlük uğruna, rahatından vazgeçip kendini bilinmeyenin riskli sularına atışını anlatıyor. Biber kendini hayatın içinde tanıyor…

Üç-beş ay öncesinde olsaydık ve polis köpeği olmayı reddeden Biber adlı bir köpeğin öyküsünü okuyacağımı bilseydim, kitap bu denli ilgimi çeker miydi, bilmiyorum. Ama son iki ay içinde yaşananlar, algıda başka türlü bir seçiciliğe sebep oldu sanırım. Dolayısıyla Miyase Sertbarut’un Kaçak Köpek Biber adlı kitabını görür görmez, algım kitabı seçip okuma kararı aldı. Annesi gibi polis köpeği olmak üzere eğitim alan, üstelik de bu alanda çok yetenekli bir Alman kurdu olan Biber’in kendi hayatına dair başka planları vardır. Salt başını sokacak güvenli bir barınak ve tok bir karın uğruna “Atıl kurt!”, “Otur kurt!” komutlarıyla koşulsuz şartsız itaat etmenin, bomba arayıp uyuşturucu koklamanın ona göre olmadığına karar verir Biber. Ve eyleme geçmeye karar verir.

Eğitim merkezini çevreleyen dikenli telleri aşmak Biber için iş değildir. Evet, artık korunaklı bir barınak, güvenli bir ortam, önüne düzenli olarak konan bir kap yemek yoktur hayatında ama eğitim merkezinde edindiği beceriler ve tecrübe sayesinde müthiş bir donanımı vardır. Bu becerileri ve tecrübeyi nasıl kullanacağına karar vermek ise telin dışına çıktığı andan itibaren bütünüyle kendi inisiyatifindedir.

EYLEM GÜZELİ

Dışarıdaki hayatının ilk günlerinde, Ankara’da üniversite öğrencilerinin yaptığı bir eylemin içinde bulur kendini Biber. “Attıkları slogandan okullarında daha fazla özgürlük istediklerini anladı. Bunu anlaması zor olmamıştı. Çünkü kendisi de özgürlük konusunda buradakiler gibi bağırmasa da uzun zaman düşünmüştü.”

Kurgunun düğüm noktasıdır bu eylem. Üniversite öğrencileri, onları engellemek isteyen polisin uyarılarına aldırış etmeksizin yürümeye devam eder ve müdahale başlar. “Önce gaz sıkıldı. Pek çok genç gözlerini, yüzlerini ovuştura ovuştura kaçışmaya başladı. Yakıcı, keskin hava Biber’e kadar gelmişti. Eğitim merkezindeki deneyimi ile kendini çok çabuk park çalılarının arkasına attı, yüzünü rüzgâra dönüp ciğerine çekecek temiz hava aradı.”

Biber, eylemci öğrencilerden birini polisin elinden kurtarmak için polis müdürünü ısırır. Yazar ise basının aşina olduğumuz tavrıyla dalgasını geçer: “Bazı gazeteler eylemcileri destekledikleri için Biber’in kocaman fotoğrafının altına ‘EYLEM GÜZELİ’ yazmışlardı koca koca harflerle. Eylemcileri desteklemeyen gazeteler de benzer bir fotoğrafın altına ‘ANARŞİST KÖPEK’ demekte bir sakınca görmemişti. Hangi sıfat eklenirse eklensin bizimkinin başı dertteydi.”

DÖNÜŞÜM NASIL GERÇEKLEŞİR?

Masal ve öykü kitaplarının yanı sıra Kapiland’ın Kobayları, Kimsin Sen?, Çöp Plaza gibi farklı konulara el atan romanlarıyla tanıdığımız Miyase Sertbarut’un son kitabı gerçekten de ilginç bir zamanlamayla çıktı okurun karşısına. Son dönemde hayatımızı Gezi Parkı ekseninde patlak veren olaylara odaklayıp yaşadık ama şunun da farkındayız ki bu ne ilkti ne de son. Geçmişi onca gerilere uzanan dertlerin yakın bir gelecekte çözümlenivereceğini düşünmek nereden bakarsak bakalım naiflik olacaktır.

Sertbarut’un kitabındaki antropomorfik köpek Biber, gazı atanın değil, yiyenin tarafında olmayı tercih eder. Öte yandan bu tercihini destekleyecek kadar özgüveni, donanımı ve becerisi vardır. Evet, bu bir çocuk kitabı ve evet, nerden bakıp ne görmek istiyorsak onu görüp fark ederiz. Belki de bu yüzden kurguyu besleyen pek çok ayrıntıyı es geçme ihtiyacı içindeyim. Zira son bir aydır kelimenin tam anlamıyla DURDUĞUM köşeden bir Biber’e bir de bize baktığımda gördüklerime dayanarak sorduğum soru şu: Mevcut koşullarda bir değişim-dönüşüm yaratmak için gereken donanım ve becerilere sahip olduğumuzu söyleyebiliyor muyuz gerçekten? Ya da var olan potansiyeli hangi ölçüde değerlendirebiliyor, işlevsel kılabiliyoruz? Yok, daha kırk fırın ekmek yememiz gerektiğini görüyor, havanda su dövmek istemiyorsak, ne yapabiliriz Biber kadar kararlı, keskin ve acı olabilmek için?

Kaçak Köpek Biber Miyase Sertbarut Resimleyen: Çınar Dize Sertbarut Tudem Yayınları, 104 sayfa
Kaçak Köpek Biber Miyase Sertbarut Resimleyen: Çınar Dize Sertbarut Tudem Yayınları, 104 sayfa

 

 

Show More