İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yılların eskitemediği Sherlock Holmes

Gelmiş geçmiş dedektiflerin en iyisi Sherlock Holmes’un gençlik hâlini Andrew Lane’in daha önce yayımlanan iki romanından biliyoruz. Genç Sherlock, abisi Mycroft ve akıl hocası Crowe ile birlikte soluk kesen yepyeni bir maceraya atılıyor Mavi Buz’da.

Ezel Dağlar ERGÜDEN

Bu ay size son zamanların en popüler kahramanlarından birini temel alarak yazılmış bir kitabı tanıtacağım. Tahmin edin bakalım. Çeşit çeşit dizisi mi dersiniz, tekrar tekrar çekilen filmleri mi, yoksa yazılan kitapları mı… Biraz daha ipucu vereyim. Gelmiş geçmiş en iyi dedektiften bahsediyoruz burada. Evet o, Sherlock Holmes. Son yıllarda Sherlock Holmes’ü yeniden yaratmaya yönelik epeyce girişim oldu. Ama benim şahsen en başarılı bulduğum, Andrew Lane’in yazdığı, Sir Arthur Conan Doyle Vakfı tarafından onaylı Genç Sherlock Holmes serisi. 1800’lerin ortasında, genç Sherlock, ağabeyi Mycroft ve ikisinin de akıl hocası olan Amyus Crowe’un başından geçenleri anlatan bu seri, üçüncü ve en son çıkan kitabı olan Mavi Buz’la girdi gündemimize.

MACERA VE GİZEM

Kitap, Sherlock ile Crowe’un balık tutma macerasıyla başlıyor. Crowe’un her dakikayı verimli ve Sherlock’a yeni bir şeyler öğretme çabasıyla geçirdiğini görüyoruz. Balıkçılık hobisi olmasa da, hocasıyla zaman geçirmeyi seviyor Sherlock. Bir gün eve döndüklerinde, Sherlock’un Londra’da olan ağabeyi Mycroft’tan bir mektup bekliyoronları. İkisi de öğle yemeğine Mycroft’un üyesi olduğu Dyojen Kulübü’ne davetliler. Ertesi gün oraya vardıklarında, pek de hoş olmayan bir süpriz bekliyor onları. Kapıyı açtıklarında, elinde bir bıçakla bir cesedin yanında duran Mycroft’u buluyorlar. Mycroft tutuklanıyor. Polisin bulduğu her kanıt Mycroft’un aleyhine. Ama onun suçsuzluğundan emin olan ikili, olay yerini daha dikkatlice inceleyerek, kendilerini bu kumpası kuran kişiye götürebilecek birkaç delil buluyor. Halının üstündeki ıslaklık, doluya yakın bir parfüm şişesi ve yeni basılmış bir kartvizit onları Mycroft’u hapse attırmaya çalışan kişi veya kişilere bir adım yaklaştırıyor. Sherlock önce kartı basan matbaacıyı bulup, şüphelendiği bir adamı takip etmeye başlıyor. Ama sonunda adam bunu fark ediyor ve Sherlock ondan kaçarken kendini mezarlığa tabut taşıyan bir tren yolunda buluyor. Adam bizimkini tam eline geçirmişken, Crowe gelip Sherlock’u kurtarıyor.

KUMPASTAN KUMPANYAYA

Ardından, doldurulmuş hayvan müzesine doğru harekete geçen ikili, bir ipucu bulabilmek için ayrılıyor. Müzede, doldurulmuş kuşların olduğu yerde Sherlock canlı bir şahinin saldırısına uğruyor. Kendini zar zor kurtarıp Crowe’la buluştuğunda, onun da saldırıya uğradığını anlıyor. Ve ondan, abisinin serbest bırakılması için Dyojen Kulübü’nün gereken kefaleti ödediğini öğreniyor. Nihayetbuluştuklarında Mycroft, güvenilir birarkadaşının Rusya’da kayıplara karıştığını (bu arkadaş aynı zamanda Mycroft’un ajanı oluyor) ve başına gelenlerin bununla bir bağlantısı olabileceğini düşündüğünü söylüyor. Bunun üzerine, abi-kardeş bir tiyatro kumpanyasının elemanlarıymış gibi kılık değiştirip yola çıkıyorlar. Bu planı başından beri onaylamayan Crowe’u geride bırakıyorlar Crowe, Sherlock’un Rusya’ya gitmesinin güvenli olmadığını söylüyor. Gerçi Londra da genç dedektifimiz için pek güvenli bir yer sayılmaz. Rusya’ya gittiklerinde olayı hemencecik çözebileceklerini sanıyorsanız, yazarımızı hafife almışsınız demektir. Orada da başlarına gelmeyen kalmıyor. Sherlock yankesicilikle suçlanıyor, lağımlarda sürünüyor. Mycroft ise tekrar tutuklanıyor. Ve bütün bu planlar, aslında buram buram ihanet kokuyor. Tabii kitabın sonunu söyleyip heyecanını kaçırmaya hiç niyetim yok. Eğer genç Sherlock’un bu komployu nasıl çözdüğünü merak ediyorsanız kitabı alıp okumalısınız. Bir oturuşta bitireceğiniz, bittiğinde ise boşluğa düşeceğiniz bir kitap olduğunun garantisini verebilirim.

Genç Sherlock Holmes – Mavi Buz Andrew Lane Çeviren: Kerem Işık Tudem Yayınları, 272 sayfa
Genç Sherlock Holmes – Mavi Buz
Andrew Lane
Çeviren: Kerem Işık
Tudem Yayınları, 272 sayfa
Show More