İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yaşam, yaşamak için iyidir

Ünlü yazar Michael Morpurgo, Issız Adanın Kralı’nda hayatı altüst olan bir ailenin yeni yaşam tecrübesini anlatıyor. Yelkenliyle denize açılan ailenin oğlu Michael geçirdiği kaza sonucu kendini ıssız bir adada bulur ama ada sandığı kadar ıssız mıdır acaba?

Bilge EMİR

Çocuk ve gençlik edebiyatı alanında pek çok ödülün sahibi Michael Morpurgo dünyaca takdir görmüş bir yazar. Issız Adanın Kralı kitabı da 2000 yılında Red House Çocuk Edebiyatı Ödülü ve 2001 yılında Fransa’da, Prix Sorcières Ödülü’ne layık görülmüş. Morpurgo’yu daha önce Türkçeye çevrilen Savaş Atı, Kayıp Zamanlar, Kelebek Aslanı, Tek Boynuzlulara İnanıyorum ve Satranç Şampiyonu kitaplarından tanıyoruz. 2011 yılında Savaş Atı, Steven Spielberg yönetmenliğinde filme uyarlanmış ve ülkemizde de
gösterime girmişti. Issız Adanın Kralı’nın yazarla aynı adı taşıyan kahramanı Michael, İngiltere’de ailesi ve köpeğiyle yaşayan 11 yaşında bir çocuktur. Mahallesindeki diğer çocuklardan farklı değildir hayatı. Okula gider, boş zamanlarında arkadaşlarıyla futbol oynar. Ekstra harçlık kazanmak için kapı kapı dolaşıp gazete satar. Anne ve babası mahalledeki tuğla fabrikasında çalışmaktadır. Ailenin en sevdiği aktivite, şehrin baraj gölünde yelkenliyle açılmaktır.

DENİZLERE AÇILMAK

Hayat yıllardır aynı tekdüzeliğiyle akıp giderken eve gelen bir mektupla ailenin hayatı bir günde değişir. Michael’ın anne babasının çalıştığı fabrika kapanmıştır. O hafta göle gittikleri son hafta olur.Aile için çaresiz ve karanlık bir dönem başlar. Ancak Michael’ın babasının aldığı bir kararla hayatın bütün seyri değişir. Baba, çaresizlikten doğan boşluğu hayalleriyle doldurmaya karar verir. Hepimiz gibi bir hayat sürerken alıştığı düzenin elinden alınması, belki de yıllardır içinde tuttuğu, çalışmaktan kendine kalan zamanlarında bir lüks olarak yaşayabildiği hayallerini gerçekleştirmek için bir fırsata dönüşür. Baba, bu fırsatı değerlendirir ve bütün aile için yeni bir dönem başlar. Michael ve annesi, onun hevesine ve cesaretine ortak olurlar. Hayatlarını, ailecek yapmaktan en çok keyif aldıkları şeyin etrafında kurmaya karar verirler; böylece Peggy Sue ailenin bir parçası olur. Peggy Sue, dünyayı deniz yoluyla gezmeye karar veren ailenin yeni evi olacaktır. Fakat her şeyden vazgeçmek, hayallerin gerçekleşmesi için tek başına yeterli değildir. Bir yıl süreceğini planladıkları gezi için ailecek 6 aylık bir denizcilik eğitiminden geçerler. Kaptanlık görevi anneye verilir, zaten ailenin kaptanı öteden beri odur. Yolculuk başladıktan sonra Michael, anne ve babaların aslında birer anne ve babadan çok daha fazlası olduğunu görür. Denizin getirdiği tehlikelere göğüs germenin tek yolu birbirlerine güvenmektir. Peki, Issız Adanın Kralı Kensuke, Michael’ın hayatına nasıl girer? Yolculuk sırasında Michael bir anlık dalgınlık sonucu, kendini köpeğiyle birlikte denizin buz gibi suyu içinde bulur. Böylece kitap, Robinson Crusoevari bir maceraya dönüşür. Kensuke, yıllar önce Michael’la aynı kaderi paylaşarak aynı adaya düşmüş yaşlı bir Japon’dur. Adada geçirdiği yıllar onu dış dünyadan tamamen soyutlamışsa da Kensuke hayata son derece bağlıdır. “Yaşam, yaşamak için iyidir,” der. Adada var olma biçimi, her gün hayatta kalmak için verilen bir mücadeleden çok daha fazlasıdır. Bu mücadele biçimi hayatın düzenine, olağanına dönüşmüştür. Adada Kensuke’nin kuralları geçer ama bu kuralları yoğuran ve şekillendiren doğanın, sakinleri için biçtiği hayatta kalma koşullarıdır. Başta bu kuralları kabul edemeyen Michael, Kensuke’yi hem muhafızı hem de kurtarıcısı gibi görür. Aslında Kensuke’yle kurduğu ilişki, doğayla kurduğu ilişkiyi de sembolize ediyor diyebiliriz. Michael’ın adaya adapte olma süreci, Kensuke’yle kurduğu arkadaşlıkla şekillenir. Kensuke’yi daha iyi tanıdıkça adayı ve doğayı da daha iyi tanır. Anlaşmak için dile dahi ihtiyaçları yoktur, çünkü doğa hepimizle aynı dili konuşur. Michael’ın babasının ve Kensuke’ nin seçimlerinin ve kurdukları hayatların bize anlattığı ortak dert, bir şeyleri kaybetmenin belki o kadar da kötü olmadığı, hatta yeni başlangıçlar için bir fırsat olduğudur. Ne de olsa yaşam, yaşamak için iyidir.

Issız Adanın Kralı Michael Morpurgo Çeviren: Arif Cem Ünver Tudem Yayınları, 152 sayfa
Issız Adanın Kralı Michael Morpurgo Çeviren: Arif Cem Ünver Tudem Yayınları, 152 sayfa
Show More