İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

İyilik yap, çantaya at

Susanna Isern’in kaleme aldığı bu yürek ısıtan hikâye, Marco Somà’nın muhteşem çizimleriyle görsel bir ziyafete dönüşmüş…

Yazan: Hazal Çamur

Bir dosta dair haberler, kulak tıkanacak türden değildir. Hele ki onun hayatının en önemli anında yanında olmak söz konusuysa hiçbir zorluk önünüzde duramaz. Dağlar bile dümdüz olur yeri geldiğinde. Gerçek dostluk bunu gerektirir. Peki ya siz, dostunuzun yanında olabilmek için acele eder ve ona doğru hızla ilerlerken, başkaları yardımınıza ihtiyaç duyarsa? Bir Dostluk Masalı’nın Sincap’ı işte tam olarak böyle bir ikilemde kalıyor. Anlatı, bize dostluğun ve yardımseverliğin asla karşılıksız kalmayacağını, zamanımızın tüm bu güzelliklere yeterli gelebileceğini gösteriyor.
Susanna Isern’in kaleme aldığı bu yürek ısıtan hikâye, Marco Somà’nın muhteşem çizimleriyle bize, dostluğun ve yardımseverliğin her zaman kazanacağını gösteren görsel bir ziyafete dönüşmüş.
Hikâyenin başında Komşu Baykuş’tan Sincap’a gelen mektubun içeriğini, son sayfaya kadar öğrenemiyoruz. Bu durum merakımızı canlı tutarken, mektubu okuduğu andan itibaren telaşla yola koyulan Sincap’ın, yol boyu başkalarına çekinmeden uzattığı yardım elini yüzümüzde bir gülümseme ile izliyoruz. Sincap, tüm telaşına rağmen, ondan yardım isteyenlerden acelesini bahane ederek uzak durmuyor. Tilki, ayı, sansar, kaplumbağa, kurbağa, geyik… Liste öyle uzun ki… Ancak ne zaman ki Tavşan’ın evine varıyor, işte o zaman yaptığı tüm iyiliklerin karşılıksız kalmadığını, hep birlikte fark ediyoruz. Sincap, Tavşan’ın bu mutlu gününde, ona eli boş geldiğini düşünüp hayıflandığı anda çantası onu yalanlıyor. Çünkü yol boyunca yardım ettiği herkesin, çantasına iliştirdiği küçük teşekkür armağanlarıyla kolları dolup taşıyor.
Bir Dostluk Masalı, ne olursa olsun en özel anlarında dostlarımızın yanında olmanın öneminin altını çizerken, bir yandan da yardımseverliğin asla karşılıksız kalmadığını aynı kurgunun içine başarıyla yediriyor. Her yaştan okurun yüreğini sımsıcak duygularla dolduran, çizimlerinin gücüyle görsel bir şölen sunan eser, iyiliğin olduğu yerde zamanın nasıl da yetebildiğini gözler önüne seriyor. Ve adeta okura şöyle sesleniyor: “İyilik yap, çantaya at”. Sincap’ın boyu kadar çizgili çantasından dökülen, tüm o iyiliklerinin karşılığı armağanları da bunun en büyük kanıtı.

 

 

Bir Dostluk Masalı
Susanna Isern
Resimleyen: Marco Somà
Türkçeleştiren: Seçil Kıvrak
Uçanbalık Yayınları, 32 sayfa
Show More