İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir uslu çocuk

Katalan yazar Fran Pintadera, ebeveyn-çocuk ilişkilerinin ve yaşanan sorunların evrensel olduğunu kanıtlayan, minik ve trajikomik bir eser ortaya çıkarmış.

Yazan: Sanem Erdem

Can bir sabah uyandığında kendini devcileyin bir böceğe dönüşmüş olarak bulur… Yok, bu başka bir kitaptı. Bahsedeceğim kitabın ana karakteri Can bir sabah, pek de şaşılmayacak bir biçimde, ansızın bir heykele dönüşüverir. Şaşılmayacak bir durum, çünkü ailesi onun “uslu çocuk” fikrinin mükemmel bir örneği olması için ne gerekirse yapmış.
Bahsettiğim kitabın adı Uslu Çocuk, hikâyesi de şöyle: Ünlü ve çok başarılı bir doktor olan Bayan Uysal ile muhteşem ve çok başarılı Bay Uysal çifti, oğulları Can Uysal’ın kendilerine benzemeyeceğinden endişelidir. Uysal çifti, çocuklarının da kendileri gibi çok başarılı ve uysal olması için ellerinden geleni yaparlar. Koşmak korkunç bir şeydir mesela, Can, koşmasın isterler. Gürültüye katlanamazlar, Can, bağırmasın isterler. “Şunu yapma Can, bunu yapma Can, Can’lık yapma Can” uyarılarını dinleye dinleye çocuk sonunda hiçbir şey  yapamayacak, tek adım bile atamayacak hâle gelir ve işte bir sabah ailesi onu heykele dönüşmüş olarak buluverir.
Çocukları korkutmak için yaramazlık yaparsan taş olursun denir ya bu kitapta kaderin (ya da edebiyatın) bir cilvesiyle yaramazlık yapmamak için taş olan bir çocuk var. Gerçek bir çocuk olmayı ancak söz dinleyip uslu davrandığı zaman hak edecek Pinokyo’ya ve aynı mesaj kaygısıyla yazılmış benzer ibret öykülerine, “ne dilediğinize dikkat edin” dercesine karşı bir yorum getiriyor. Zira bugün kendini taştan bir heykel gibi hisseden bir çocuk yarın bir kendini bir böcek gibi de görebilir. Pedagoji eğitimi almış Katalan bir yazar olan Fran Pintadera, ebeveyn-çocuk ilişkilerinin ve yaşanan sorunların evrensel olduğunu kanıtlayan, minik ve trajikomik bir eser ortaya çıkarmış.
Anna Gomez’in çizimleri şeker gibi renkleriyle çocuksu bir havaya sahip olsa da kitap her yaştan okura, hatta daha ziyade yetişkinlere hitap ediyor. Özgürce koşup oynamak isterken kendini uysal bir yetişkine dönüşmüş bulan, hareket alanı ve ifade olanağı kısıtlı bireyler de bu kitaptan pay çıkaracaktır. Çocuklardan ve çocukluğumuzdan öğreneceğimiz çok şey var.

Uslu Çocuk
Fran Pintadera
Resimleyen: Anna Gomez
Türkçeleştiren: Ayşegül Utku Günaydın
Uçanbalık Yayınları, 40 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More