İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hiç bitmeyen sandalye

Bu satırları size, üzerinde oturmakta olduğum küçük mavi bir sandalyeden yazıyorum. Dünyayı dolandı, okyanusları aştı elden ele; şimdi benim.

Yazan: Sima Özkan

Şapkada Eriyen Bay Karp ile kalbimi çalan Cary Fagan’dan, zamanda ve mekânda uzun bir yolculuğa çıkan bir nesnenin hikâyesi Küçük Mavi Sandalye. Madeline Kloepper resimlemiş ve ortaya tıpkı kitaptaki döngü gibi ileri-geri, tekrar tekrar okumaktan kendimi alamadığım bir kitap çıkmış.

Ne gibi işlerimizi görür bir sandalye? Bir çocuğun “kendine ait bir” sandalyesi olabilir. Üstüne örtü atıp kurduğu çadır, gündelik rutinlerinin bir parçası. Büyüdüğünü fark etmesini sağlayan bir oyuncak… Yorulanı dinlendiren, bir çiçeği gökyüzüne yakınlaştıran bir destek, kuşların konduğu bir sofra, ihtiyaç duyulan her yerdeki boşluğu dolduran bir nesne. Üzerinde her kim ya da her ne oturuyorsa, yaşamlarında bıraktığı izin karşılığında sıcaklıklarını saklayan bir sandalye.

Bu sandalye yeni değil. Eskimiyor mu? Eskiyor ama hiç bitmiyor. Değerleniyor. Bo’nun sandalyesi, Bo’nun ellerinde yenileniyor ve onun kızının eksikliğini daha önce fark etmediği şeye dönüşüyor. Çünkü eşyalara her zaman bir şans daha ve bir şans daha vermek gerekir. Bu küçük mavi sandalyeye oturduğumda, işte ben en çok bunun üzerinde durmak istiyorum.

Hayal gücü ve yaratıcılığın, çevre bilinciyle el ele olduğuna inananlardanım. Nasıl ki üretebilme güdüsü, bizi tüketmeye yanaşmayan insanlara dönüştürüyorsa, “şey”lere kıymet biçen ya da kaderine/ çöpe terk eden yine bizleriz. Çocuklarsa hiçbir şeyden kolay kolay vazgeçmiyor. Veda etmeyi, gidenin bir daha geri gelemeyebileceğini öğrenmek istemiyorlar. Bu da onları en güncel hâliyle “ileri dönüşüm” dediğimiz kavrama, yeniden değerlendirme ve tekrar kullanım anlayışına götürüyor bence. Çocukken hiç herhangi bir nesneyi, tek bir amaç için kullandığınızı hatırlıyor musunuz? Siz hiç çöp diye gördüğümüz bir kutudan kendine onu “oyalayacak bir oyuncak” yapmayan bir çocuk gördünüz mü?

Nesnelere verdiğimiz değer, ihtiyaçlarımıza seslendikleri yerden geliyor. O zaman nesnelerin kullanım ömrü, tıpkı bu kitaptaki sandalyenin dört ayağının üzerinde, kendinden emin bir şekilde taşıdığı değer gibi asla bitmiyor.

Küçük Mavi Sandalye
Cary Fagan
Resimleyen: Madeline Kloepper
Türkçeleştiren: Ümit Mutlu
Editör: Hilâl Aydın
Uçanbalık Yayınları, 40 Sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More