İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kayıp gölgenin esrarı

“Hayvanların Nasıl Gördüklerine Dair Bir Öykü”

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Spota aldığımız alt başlığının da belirttiği üzere, bu kitap, aslında farklı hayvanların -ve insanlarındünyayı nasıl gördükleri üzerine bir bilimsel bir anlatı. Ancak yüzeyde, ters giden bir kraliyet partisinin gerçeküstü hikâyesi dönüyor.

Kraliçe, toplumun en anlı şanlı soyluları olan bir grup kara ve deniz canlısı için bir balo düzenliyor. Ancak baloda şiddetli bir gürültünün peşi sıra bir şimşek çakıyor ve ardından da ortalık karanlığa bürünüyor. İşte tam bu sırada büyük bir suç işleniyor; kraliçenin gölgesi çalınıyor! Soruşturmanın başına Kraliyet Dedektifi yani görüşü inanılmaz derecede iyi olan, parlak renkli bir Mantis Karidesi geçiyor ve misafirlerle teker teker yüzleşiyor. Köpekbalığından mızrakbaşlı yılana, yusufçuktan keçiye şüpheliler sırayla masumiyetlerini savunurken hayvanların benzersiz görme biçimleri de hikâyenin gizemine yeni bir ışık tutuyor.

Metnin ve çizimlerin, farklı hayvanların nasıl gördüğünü göstermek için bir araya geldiği bu eserde sanatçı, balo salonunu hayvanların bakış açılarını yansıtacak şekilde kitap boyunca çeşitli şekillerde resimleyerek her konuğun benzersiz görme biçimi için görsel açıklamalar sağlıyor. Çizimlerinde kullandığı açık ve koyu alanlar, farklı perspektif ve renkler belirli görme türlerinin kapsamını ortaya koyuyor. Sayfalara gömülmüş metin kutuları sayesinde ise bahsi geçen hayvanların görme biçimlerinin nasıl
olduğu hakkında bilimsel bilgimizi artırıyoruz. Ayrıca kitabın arkasında insanlarda görme mekaniğinin anlatıldığı ve hayvanlar hakkında daha fazla bilgi alabildiğimiz birer bölümle birlikte, ufak bir bilimsel terimler sözlüğü de mevcut.

Kraliçenin Gölgesi, minik okuru hayvanlar alemindeki görsel duyuların yapılarını, ışığın fiziğini ve insan gözünün anatomisini keşfetmeye davet eden ve bilimle kurguyu ortak bir paydada, dünyayı algılayışımızın çeşitliliğinde buluşturan bir kitap.

Kraliçenin Gölgesi
Cybele Young
Türkçeleştiren: Itır Arda
Bilimsel Çeviri Danışmanı: Pınar Öz
Yayıma Hazırlayan: Fatoş Gökşen, Ilgım Veryeri Alaca
Koç Üniversitesi Yayınları, 40 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More