İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bu babanın nesi kötü örnek?

Aslı Tohumcu’nun ritmik bir dille yazdığı, Mavisu Dermirağ’ın öykü ile uyum içindeki neşeli çizimleriyle renklendirdiği Benim Babam Kötü Örnek, geleneksel aile içi rolleri sorgulayan bir kitap.

Yazan: Işıl Sümer

Yemekli misafiri bol bir ailede büyüdüm ben. Eksiksiz akşam yemeklerini bir demlik çay, şerbetli bir tatlı ve orta şekerli Türk kahvesi takip eder, o sırada annem de sürekli misafire hizmet ederdi. Babam kibar ve yardımsever biriydi; annemin yorulduğunu anlar, yardım etmek için ayağa kalktığında akrabaların “KILIBIK mısın oğlum sen?” yakıştırmasına ve ağız dolusu kahkahalarına maruz kalırdı. Bu mizansen yıllar içinde tekrar ettikçe babam karanlık tarafı seçti ve anneme yardım etmekten vazgeçti.

Zamanla misafirler azaldı, ben büyüdüm, akrabalarla daha az görüşür oldum, derken bilinçaltıma atıp varlığını unuttuğum insanları Aslı Tohumcu’nun yazdığı, Mavisu Demirağ’ın resimlediği Can Çocuk’tan çıkan Benim Babam Kötü Örnek kitabını okuyunca hatırlayıverdim birden; işte o kasketli dayı, bilmiş enişte, ak sakallı dede, üstünlük taslayan amca benim akrabalarımdı.

ADNAN BEY’IN ÇOK YORUCU HAYATI YA DA AAA! ASLINDA BU BENIM ANNEM
Aslı Tohumcu bu öyküsünde, kendilerine atfedilen toplumsal cinsiyet rollerinin gerektirdiği gibi, özel alanda hiçbir işe karışmayan erkeklere karşı Adnan Bey’i çok güçlü bir şekilde konumlandırmış. Öyle ki, patriarkanın kadına yüklediği bütün görevleri üstün bir başarıyla yerine getiren bu babanın gerçek olması bana ilk başta inandırıcı gelmedi.

Kitabın ana kahramanı Adnan Bey her sabah kızını okula, eşini işe bırakır, kendi mesaisine de tam zamanında yetişir. Öğle tatillerinde bile boş durmaz Adnan Bey. Hızlıca sandviçini yer, küçük işlerini halleder. Evin tüm alışverişini de o yapar. Her akşam iş çıkışı ya markete uğrar ya kırtasiyeye.

Hafta sonu bari dinlenseydi, birkaç arkadaşını görseydi diye düşünürsünüz ama Adnan Bey kızını kursa, eşini arkadaşlarına bıraktıktan sonra ailesini ziyarete gider. Bu kadarla kalmaz tabii, bir bakmışsınız perdeleri takıyor bir bakmışsınız çamaşırları katlıyor Adnan Bey. Mutfakta da bir sihirbaz, üç öğün yemeğe ek olarak kakaolu kekler, börekler, tas kebabı, pilav, şerbetli tatlılar, pastalar da Adnan Bey’den soruluyor. Kalan vaktinde saç kesiyor, kıyafet dikiyor!

“Bu ne tempo Adnan Bey, kitabı okurken ben yoruldum,” diyecek oldum, sustum hemen. Adnan Bey bir yerden tanıdık geliyor bana. Kimdi diye düşünürken… Tabii ya annem işte bu! Hafta içi sabah okula gidip günde 6 saat ders veren, akşam misafir ağırlayan, hafta sonu beni kursa götüren, evin tüm temizliğini tek başına yapan, anneannemle dedemin pazar alışverişini yüklenen kadın!

HAYAT GERÇEKTEN MÜŞTEREK MI?
Aradan geçen 30 küsur senede pek bir şey değişmedi, hâlâ istisnalar haricinde birçok hanede ev işi gibi ücretsiz çalışma alanlarında kadınlar erkeklerden çok daha fazla mesai yapıyor; evin idaresi ve çocuk bakımı kadın işi olarak adlandırılıyor. Oysa bir yetişkinin kendi yaşadığı evin ihtiyaçlarını karşılamasından, çocuklarının sorumluluğunu üstlenmesinden daha doğal ne olabilir ki? Okuyucuda tekrar tekrar dinleme isteği uyandıran kafiyeli metniyle Benim Babam Kötü Örnek’de Aslı Tohumcu, bir yazarın sahip olduğu imkânlar çerçevesinde bize bunu anlatmaya çalışıyor.

Çizimler açısından ise renkleri cömertçe ve uyum içinde öyküye aktaran Mavisu Demirağ’ın kullandığı pastel tonlar, sakin mimikleriyle tüm karakterler ve Adnan Bey’in yeteneklerinin anlatıldığı abartılı sahneler metni zenginleştiriyor.

Benim Babam Kötü Örnek
Aslı Tohumcu
Resimleyen: Mavisu Demirağ
Editör: Mehmet Erkurt
Can Çocuk Yayınları, 44 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More

1 Comment

  • Ayşe Öztekin
    Ayşe Öztekin

    Sevgili Işılcığım,
    Bizleri bu şirin eserle ve Aslı Tohumcu ile tanıştırdığın için çok teşekkür ederiz.
    Bu kitapla çocuk kitapları zenginleşirken, sadece çocuklar değil büyüklerin de zenginleşeceği ve alacak derslerin olduğu kesin. Sade dilin ve güzel anlatımınla çocuğun dünyasına sokarken aynı zamanda büyükler olarak adalet duygusunun insanın kendisinden başlaması farkındalığını da yaşattın. Aslı Tohumcu’ya ve sana çok teşekkür ederiz.

Comments are closed