İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Virüsleri tanıyalım

Her virüs bizi hasta eder mi?
İyi düşünün…

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Ekosistemimizde sayıca en bol bulunan biyolojik varlık virüsler; üstelik her yerdeler. Ancak kötü şöhretlerine rağmen, aslında çoğu zaman insanları hasta etmiyorlar. Bugün -herkesin virüslerden bahsettiği bir zamanda- onlar hakkında bilgi edinmenin
tam zamanı!

Pandemi, bizi DNA, RNA, PCR, virüs, bakteri gibi kelimelere aşina olmaya zorladı. Oysa gerçek şu ki, bazen neden bahsedildiğini tam olarak anlamak yetişkinler için bile zor. Öte yandan çocuklar da yaşam koşullarını zorlaştıran bu sağlık sorunu hakkında her tür detayı merak ediyor.

İşte, virüslerle ilgili her kafadan bir ses çıkmaya devam ederken altı bilim insanından oluşan bir grubun, Ellas Educan kolektifinin uzman sesleri minik okura ulaşıyor. Titizlikle hazırlanmış olan Virüslerin Gizli Hayatı, koronavirüsle ilgili önemli şeyleri okuruna aktarırken yalnızca ona odaklanıp kalmıyor; dolaysız ve anlaşılır bir dille bize virüsleri tanıtıyor. Öncelikle virüsün ne olduğunu açıklayan kitap, sonrasında virüslerin Dünya tarihinde ne zaman ortaya çıktığı, insan gözüyle görülemeyen bu mikroorganizmaların nerelerde yaşadığı, virüslerin nasıl bu kadar hızlı yayıldığı, kaç çeşit virüsün olduğu ve bir virüs kaptığımızda vücudumuzun onunla nasıl savaştığı gibi sorulara da ışık tutuyor.

Okunması kolay ve güncel bir içeriğe sahip olan Virüslerin Gizli Hayatı’nın en önemli avantajı ise konuyu ele alışındaki doğallık, mizah anlayışı ve bir de Ellas Educan ile birlikte çalışan Mariana Tolosa Sisteré’nin eğlenceli çizimleri. Ayrıca kitabın sonunda,
bir oyun formunda sunulmuş ve metin boyunca öğrendiklerimizin büyük bir bölümünü gözden geçirmemizi sağlayan bir soru-cevap dizisi de mevcut.

Virüslerin Gizli Hayatı, küçük okura, virüslerin her zaman her yerde bizimle olduklarını anlatırken, gezegenimizin ekolojik dengesi ve hayatın evrimi için ne kadar önemli görevler üstlendiklerini de gösteriyor.

Virüslerin Gizli Hayatı
Dr. Anna Cabré Albos
Dr. Laura García Ibanez
Dr. Blanca Bernal
Dr. Adriana Humanes
Dr. Ana Payo, Dr. Alicia Pérez-Porro
Resimleyen: Mariona Tolosa Sistere
Türkçeleştiren: Türkan Zafer
Editör: Göyçen Gülce Karagöz
abm Yayınları, 28 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More