İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hiç karşılaşmamış olmayı dilediler!

Kutup ayısı ve penguenin imkânsız dostluğu.

Yazan: Sima Özkan

Ayrı dünyaların canlısı onlar: Gezegenin iki ayrı ucunun en sevdiğimiz hayvanları, penguen ve kutup ayısı. Deidre Matthee’nin yazdığı ve Maria Lebedeva’nın resimlediği Penguen ve Ayı’daki bu iki dost, biz okurlardan çok ama çok uzak bir ülkede yaşıyorlar. “Maviler ve beyazlar içinde”ki bir diyarda. Fazla konuşmadan da anlaşan bu ikili, günlerini birlikte oyunlar oynayarak, çevrelerini keşfederek, dans ederek, geceleri uykuya dalmadan önce kurabiye ve süt keyfi yaparak geçirir.

Gelin görün ki, penguen ve ailesinin başka bir yere taşınmaya karar vermesiyle bu iki dost birbirinden ayrı düşer. Penguenin yeni evi “tuhaf sesler ve sürekli değişen renklerle dolu bir ülkede”dir. Bu sıcak ülke acaba neresidir? Yoksa Güney Afrika Cumhuriyeti mi? Yoksa bizim penguen bir Afrika pengueni midir?

Dünyanın iki ayrı ucunda, sanki birbirilerinden hiç ayrı düşmemişler gibi, iki ayrı mevsimde kalpleri birdir. Birbirlerine fotoğraflar gönderir, birbirlerinin kulaklarını çınlatır, kilometrelerce öteden birbirlerine fısıldarlar. Araya giren mesafeler, onları birbirlerinden uzaklaştıramaz. Gerçek dostluk, sevgi… her zamanki gibi engel tanımaz. Ama bu bir ayrılık hikâyesi. Belki de hiç karşılaşmamış olmayı dilerlerdi. Bir daha hiç yanımızda olamayacak, sevdiğimiz tüm şeyleri bir daha asla birlikte yapamayacağımız bir arkadaşımızla içimizden konuşmak; kendi kendimizle baş başa kaldığımız her an, ona akıp giden yaşamımızı fısıldamak, bence fazlasıyla hüzünlü. Kutup ayısı ve penguenin hüznü, kitabı kapattıktan sonra bile peşimi bırakmıyor. Son sayfada kavuştukları doğru mu? Birbirlerine el sallarken, karşılıklı iki sayfada olmalarına inanmalı mıyız?

Elim kitaplığıma uzanıyor hemen, bu iki muhteşem canlının aynı sayfaları paylaştığı bence en güzel hikâyeye. Türkçede pek çok kitabını okuduğumuz Jeanne Willis’in çok sevdiğim ve henüz Türkçeleştirilmemiş olan Poles Apart kitabına. Ayrı kutupların canlılarıysalar, ortada imkânsız bir karşılaşma varsa kikirdemeyi, okurken de kikirdetmeyi tercih ederim. Dünya tepetaklak olduğunda bile…

Penguen ve Ayı
Deidre Matthee
Resimleyen: Maria Lebedeva
Türkçeleştiren: Cumhur Mısırlıoğlu
Yayıma Hazırlayan: Merve Kırman
Ren Çocuk Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More