İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Daniela’nın heyamolası

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sayısız bahaneyle örtüldüğü, talihsiz gerekçelere sarmalandığı çağımızda deneyimlenen her hikâye, ya karşı durmakla ya da o diyardan gitmekle nihayetleniyor. Acaba Daniela’nınki nasıl nihayetlenecek?

Yazan: Seda Akipek

“Hmm, özgeçmişiniz etkileyici. Dev kalamar dahi yakalamışsınız.”
“Doğrudur.”
“Fiziksel güç bakımından neler söyleyebilirsiniz?”
“Hazine sandığı kaldırarak yüzerlik setlerle güç antrenmanı yapabiliyorum.”
“Peki, cesaret sertifikanız var mı?”

“Evet, tüm korsan gemilerinde akredite ve özellikle timsah çukurundan paslı anahtar çıkarma modülü içeren bir sertifikam var.”
“Bu pozisyon için gerekli tüm nitelikler sizde mevcut görünüyor ama yine de korsan olmazsınız!”
“Aaa, neden?”
“Kadınlardan korsan olmaz da ondan!”

Pozisyonu, eğitsel donanımı dilediğiniz sözcüklerle değiştirin, bu diyalogdakine benzer -açık ya da örtülü- bir adaletsizliğe mutlaka tanık olduğunuzu fark edeceksiniz. Susanna Isern’in yazdığı, Gómez’in resimlediği Korsan Kız Daniela adlı kitaptaki kahramanımız da bu türden bir adaletsizliğe maruz kalıyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sayısız bahaneyle örtüldüğü, talihsiz gerekçelere sarmalandığı çağımızda deneyimlenen her hikâye, ya karşı durmakla ya da o diyardan gitmekle nihayetleniyor. Acaba Daniela’nınki nasıl nihayetlenecek?

Daniela, Siyah Timsah gemisinin azılı tayfasına katılmayı kafasına koyuyor, Kaptan Kulağıkesik’in1 sınavını olağanüstü bir performans sergileyerek tamamlıyor. Ancak Kulağıkesik, güzel haberi müjdelemek yerine adaletsizliğini tescilleyen laflar ediyor.
Neyse ki Siyah Timsah’ın korsanları bir liderde bulunması gereken en önemli özellikten haberdar ve bu, hikâyenin sonunu şekillendirmeye yetiyor.

Anlatımda öne çıkan esprili korsan dili ve bol aksiyonlu kurgu, hikâyenin maceraperest ruhuyla uyum içinde. Metnin ötesine geçen ve hikâye atmosferini zenginleştiren çizimler, korsanların özgün yaşamlarını fazlasıyla iyi yansıtıyor. Daniela’nın insanüstü güçleriyse âdeta çocuk edebiyatının klasikleşmiş karakteri Pippi Longstocking’e selam gönderiyor.

O zaman biz de bir selam gönderelim: O diyardan gitmeyip adaletsizliğe karşı duranlara, En başta Daniela ve Siyah Timsah’ın korsanlarına…
Heyamola!

1 Kitapta kaptanın hem Kulağıkesik hem de Kesikkulak olarak adlandırıldığı dikkati çekiyor. Muhtemel yeni baskılarda düzeltilecek bir hata.

Korsan Kız Daniela
Susanna Isern
Resimleyen: Gomez
Türkçeleştiren: Nazlı Gürkaş
Editör: Mehmet Çilingir
Tekir Kitap, 40 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More