İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Vicdana dokunan meseleler

Dünyadaki kuraklık sonucu, Tatlıçayır ailesi, bir şekilde büyük bir çatlağın içinde buluyor kendisini. Hemen tırmanıp kurtulabilecekleri gibi bir çatlak da değil bu.

Yazan: Erdi İnci

Hem anlatım hem de ortaya çıkardığı görsel zenginlik açısından çocuk edebiyatında öncü sayılabilecek tarza sahip, aldığı onlarca ödül, ünvan ve bu alandaki konumuyla değeri tartışılmaz bir yazar ve çizer Quentin Blake’in Ketebe Yayınlarından çıkan Tatlıçayırlar kitabı, çocuklar için farklı bir kuraklık anlatısı oluşturmuş.

Dünyadaki kuraklık sonucu, Tatlıçayır ailesi, bir şekilde büyük bir çatlağın içinde buluyor kendisini. Hemen tırmanıp kurtulabilecekleri gibi bir çatlak da değil bu. Yukarı doğru saatler sürecek bir tırmanış onları bekliyor, belli. Yani, kurtuluş kolay değil… Peki, nasıl kurtulabilecek Tatlıçayır ailesi?

Biz yetişkinler, dünyanın bu hâle gelmesinin tek sorumlularıyken, yaptıklarımız üzerine işlenmiş kitapları çocuklarla birlikte okumamız bizim açımızdan oldukça zordur elbet. Sonuçta meselenin failleriyiz ve bu yaptıklarımızın sonuçlarını çekecek olan çocukları şimdiden hazırlamaya çalışmalıyız, öyle değil mi? Ama şimdi konuşmaya kalksak ne diyebiliriz ki çocuklara?

İşte bu noktada Tatlıçayırlar giriyor devreye! Sebep olduğumuz kuraklıktan çıkış yolunu “Bu kuraklığı ortaya çıkarırken yok ettiğimiz diğer canlı türleri, bizi bu kuraklıktan kurtaracak,” diye gösteriyor bizlere. Bir kuşun gagasında geliyor kurtuluş, bir bitkinin sırtında…

Yine de bu konuları çocuklarla konuşmak hâlâ zor. Buraya gelene kadar yaptıklarımız, bundan sonra yapmayı planladıklarımız, eğer bu planladıklarımızı yapmazsak oluşacak muhtemel sonuçlar ve bunun gibi başlıkları düşündükçe çocuğa bu meseleyi nasıl anlatacağımız dallanıp budaklanıyor. Belki de konuyu açmak için fantastik kitaplara bakmak bizler için kolaylaştırıcı olur. Meselenin gerçekliğinden çok uzaklaşmadan yapılacak girizgâhlar, dinleyici tarafında da bu meselenin yaratacağı kaygıyı yatıştırabilir. Okuduğunuzda Tatlıçayırlar kitabının bu vaadi sunduğunu göreceksiniz.

Öyleyse vicdana dokunan meseleleri dert edinen, elini taşın altına koyan insanlara kulak vermek hepimiz için daha faydalı sanki. Meseleye onların nasıl yaklaştığını görüp, onlardan yardım alarak ilerlemek bizim de kolayımıza gelebilir. Denemenin bir zararı olmaz, değil mi?

Tatlıçayırlar
Quentin Blake
Türkçeleştiren: Gamze Özdemir
Editör: Didem Demirel
Ketebe Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More