İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bana sırrını söyler misin?

Yazarın 2007’de evlat edindiği kızının ilham kaynağı olduğu bu kitabın hikâyesi, Moria’nın çorabında sallanan ipi çekmesiyle başlıyor.

Yazan: Fethi Yılmaz

Çocukların başkalarından sakladığı küçük sırları olur. Zaman zaman kendilerinden bile… Bazen kendilerini suçlu hissedip korktukları için bazen de hiç anlayamadığımız farklı bir sebepten dolayı… Bugün yetişkin olan herkesin, çocukluk dönemlerinde yaşamış olduğu benzer anıları olduğuna eminim. Hepimiz, kimsenin bilmesine gerek yok, dediğimiz küçük sırlar biriktirmişizdir.
Bu sırlar çoğu zaman unutulur gider ama kimi zaman da taşıdıkça yoran kocaman bir yüke dönüşür ve hiç ummadığın
anda karşılarına çıkıverir. Suçlu hissettirir, korkutur, utandırır…

Hollandalı yazar Pimm Van Hest’in yazdığı, Nynke Talsma’nın resimlediği ve Lale Şimşek Çalışkan’ın çevirisini yaptığı Bir Karın Dolusu Sır, yaşanan ne olursa olsun ailelerinden saklamamaları gerektiği konusunda çocuklara cesaret verici bir örnek sunuyor. Yazarın 2007’de evlat edindiği kızının ilham kaynağı olduğu bu kitabın hikâyesi, Moria’nın çorabında sallanan ipi çekmesiyle başlıyor. Bir anda çorabında kocaman bir delik oluşuyor. Bu durumun annesinin hiç hoşuna gitmeyeceğini düşünüp hiçbir şey anlatmamaya karar veriyor. Bu küçük sır, bir metafora dönüşüyor ve sakladıklarını karnında biriktirmeye başlıyor. Yemek istemediği armudu çöpe atması ikinci küçük sırrı oluyor. Yapıp sakladığı başka sırları da bunu takip ediyor. Kimseye söyleyemediği sırlar karnında biriktikçe birikiyor. Bir süre sonra sakladığı sırların karnını ağrıttığını ve onu üzdüğünü fark ediyor. Anne ve babasının ona verdiği cesaretle karnında sakladığı bütün sırlar ağzından dökülüyor. Peşinden hep birlikte yaşadıkları
mutluluk ile de hikâye sonra eriyor. Kitabın ismi ilk okuyuşta zor anlaşılsa da hikâye ile birlikte daha da anlam kazanıyor. Moria’nın dilinden nahif anlatımı ve keyifli illüstrasyonları ile bir sonra ki sayfa da ne var diye merak uyandırıyor.

Yaşananları saklamanın fayda getirmediğini gösteren ve çocuklara konuşma cesareti kazandırmanın önemini vurgulayan Moria’nın hikâyesi, çocuklar ve geçmişte çocuk olduğunu hatırlayan herkes için etkileyici bir rol üstleniyor.

Bir Karın Dolusu Sır
Pimm van Hest
Resimleyen: Nynke Talsma
Türkçeleştiren: Lale Şimşek Çalışkan
Editör: Hazel Bilgen
Yapı Kredi Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More