İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Güneş yeniden doğacak!

Yavru kutup ayısı her ne kadar bir başına kalsa da annesinin güven verici sözleri yolculuğu boyunca onu hiç yalnız bırakmıyor.

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Yarın Hava Güzel Olacak, ismiyle umudu çağrıştırdığı kadar, güzel havadan bahsettiğimizde, bunun kime ne anlam ifade ettiği sorusunu da gündemine alan bir resimli kitap.

Sırtlan Çocuk etiketiyle bize ulaşan hikâyede, küresel ısınma nedeniyle bozulan doğal yaşam alanlarında, anne ve yavru kutup ayısına konuk oluyoruz. Eriyen buzullar, artan su seviyesi ve kötü hava koşulları karşılıyor ilk sayfalarda bizleri. Sisle birlikte griye dönen hava, kopacak fırtınanın olduğu kadar gerçekleşecek talihsizliğin de habercisi âdeta. Kahramanlarımız, konakladıkları buzulun tepesinde kötü havanın düzelmesini beklerken korkulan olur, eriyen buzuldan kopan bir parça, anne ve yavruyu birbirinden ayırır. Sonrasında, yavru ayının annesine kavuşma macerasına tanıklık ederiz.

Yavru kutup ayısı her ne kadar bir başına kalsa da annesinin güven verici sözleri yolculuğu boyunca onu hiç yalnız bırakmıyor. Kaygı ve belirsizlik hisleri onu sardığı en zor anlarda bile, bu güven sayesinde cesaret gösterip mücadele edebiliyor yavru kutup
ayısı. Yazar Rosie Eve de anne kutup ayısı gibi, okurunun kulağına güneşin hep yeniden doğacağını usanmaksızın fısıldıyor.

Kitabın çizimlerinde mavi ve beyazın tonları hakim. Rosie Eve, çizgilerini ince ve hafif olduğu kadar yoğun tutmuş. Yan yana gelerek bir doku oluşturan bu çizgiler; göğün, denizlerin ve buzulların insanın bakışını büyüleyen bir yoğunlaşmadan, bir araya
gelişlerden oluşan mevcudiyetlerinin çarpıcılığını ortaya koyuyor.

Yazar, öyküsünde, dünyanın yok oluşun eşiğinde olduğunu, bunu engellemek için harekete geçilmesi gerektiğini ve dünyayı korumak zorunda olduğumuzu hatırlatıyor bize. Açıkçası dünyayı bekleyenleri gösterip bizi eyleme çağıran bu kitabın bir yerinde -örneğin kitabın sonunda bulunan “Kuzey Kutbu Hakkında” isimli bilgi verici parçada- küresel ısınmanın ne olduğuna ya da nasıl meydana geldiğine değinilmesini de beklerdim.

Yarın Hava Güzel Olacak
Rosie Eve
Türkçeleştiren: Füruğ Karagöz
Editör: Emre Yavuz
Sırtlan Kitap, 40 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More