İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Büyüme meselesi

Hikâyenin kurmaca ve gerçek arasında gidip gelen gizemli dili ve anlatıcıyla duygudaşlık kurmaya imkân veren anlatımı, okurun ilgisini son ana dek diri tutuyor.

Yazan: Seda Akipek

“Ben bebek değilim, iki yaşındakiler bebek. Üç yaşımdayım ben. Bak, üç: bir, iki, üç.”
“Beş buçuk!”
“Bu yaz yedi olacağım.”

Çocukların yaşlarıyla ilgili yorumları çoğu zaman yetişkini gülümsetir. Ancak yorumlardaki o gülümseten detaylara mercekle baktığımızda, çocuğun hayatında kapladığı bu zamansal alanın hatırı sayılır uzunlukta bir yaşam tecrübesine işaret ettiğini kabul eder, onlara hak veririz. Yaş almak, çocuk için büyüme meselesidir. Mümkün olsa basamakları üçer beşer çıkılacak upuzun merdivendeki tırmanma yarışı gibi. Ama bazı basamaklar var ki bir an için bile olsa durmak, soluklanmak istiyor insan. Birilerine, bir şeylere veda etmek için fırsat kolluyor. Tıpkı Kamptaki Kaplan’ın anlatıcısı çocuğun yaptığı gibi.

Pulitzer finalisti Susan Choi’nin çocuklar için ilk kez kaleme aldığı hikâyeye, Caldecott-Honor ödüllü çizer John Rocco eşlik etmiş ve Kamptaki Kaplan, Aylin Kürkçü çevirisiyle Türkçeleşerek okurla buluşmuş.

Her yıl ailece gittikleri kamp gezisi bu yıl anlatıcı çocuk için biraz farklı. Çünkü o, kamptan döner dönmez ilkokula başlayacak. Bu geziyi farklı kılan başka bir sürpriz daha var: Kamp alanında karşılarına çıkan kaplan; dahası bu kaplanın bir çadır isteyip onlara katılması. Bu geziyi unutulmayacak bir anıya dönüştüren kaplan sayesinde çocuk, büyürken geride bıraktıklarına veda etme şansı bulurken bir yandan da yeni sorumluluklarını, yetkinliklerini ve ilklerini kucaklar. Doğadaki birliktelikleri çocuğun kaplanla beraber çıktığı içsel yolculuğu da yanına katar.

Hikâyenin kurmaca ve gerçek arasında gidip gelen gizemli dili ve anlatıcıyla duygudaşlık kurmaya imkân veren anlatımı, okurun ilgisini son ana dek diri tutuyor. Çizimlerse yerinde kullanılmış form, doku ve ton detaylarıyla metnin atmosferini tam da olması gerektiği yerden yakalıyor, okuma keyfini katmerliyor.1

Bu kitap da gösteriyor ki ister çaya gelsin ister kamp gezimize misafir olsun, kaplanlarla birlikte çıkılan içsel yolculukların yeri bambaşka oluyor.

1 Maalesef bu türden bir orantıyı, baskı kalitesiyle okuma keyfi arasında yakalayamıyoruz.

Kamptaki Kaplan
Susan Choi
Resimleyen: John Rocco
Türkçeleştiren: Aylin Kürkçü
Editör: Suat Hayri Küçük
A7 Kitap, 40 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More