İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bugün ormana gitmeli…

Doğa her mevsimde bize sürprizler sunar. Bakmasını bilene elbette… Mevsimler gelip geçer; doğa değişir, dönüşür ve bir yıllık döngü tamamlandığında aslında başa dönmez yepyeni, öncekine hiç benzemeyen, sonrakiyle asla aynı olmayacak yeni bir döngüye gireriz.

Yazan: M. Banu Aksoy

Kahverengi Ayı Ormanı – Eğer Bugün Ormana Gidersen adını taşıyan resimli kitap işte bu harika döngüyü -bir orman halkının bir yıllık yaşantısınıanlatıyor. İlk sayfada tanıştığımızı kitabın anlatıcısı Kahverengi Ayı bizi hayatına, evine, arkadaşlarıyla paylaştığı güzel anlara dâhil ediyor.

Kitap, ilkbaharda doğanın uyanışıyla başlayıp, kış uykusuyla noktalanan on altı sahneden oluşuyor. Her sahnede olaylar, şiirsel bir dille ayının ağzından aktarılıyor ve bir de “bulunacaklar listesi” veriliyor. Böylece okurun resimlerde gezinmesi, en ufak ayrıntının bile tadını çıkarması sağlanıyor. Tıpkı bir tiyatro sahnesi gibi tasarlanan resimlerde çeşit çeşit kuş, memeli, sürüngen, böcek, bitki, çiçek ve mantarla karşılaşıyoruz. Kurulan piknik sofraları, yapılan danslar, oynanan oyunlar ve dekorasyon unsurları ile hayvanların yaşamdan aldıkları keyif son derece renkli ve esprili yansıtılmış. Kitabın sonunda yer alan “Doğa Parkuru” ise doğal yaşamla ilgili ufak bilgiler eşliğinde kitabın içinde aranıp bulunacak ayrıntılarla okuru yeni bir oyuna davet ediyor.

Kitabın yazarı Rachel Piercey aslında bir şair. Çocuk ve yetişkinler için şiirler yazan Piercey, ilkokullarda şiir atölyeleri de düzenliyor. Eğer Bugün Ormana Gidersen de zaten bir “ilk şiir kitabı” olarak tanımlanıyor. Şiir tercümesi zor bir iş. Ne yazık ki Piercey’nin akıcı, ritmik şiirleri Türkçede aynı etkiyi yaratmamış. Neyse ki kitabın birbirinden güzel resimleri bu eksikliği bize hissettirmiyor.

Freya Hartas imzası taşıyan resimlerin tam birer göz ziyafeti olduğunu söyleyebilirim. Bir kez değil, defalarca bakılacak, incelenecek resimler okurların bıkmadan izleyebileceği sahnelerle dolu. Kompozisyonlar, renkler, ayrıntılar ve figürlerdeki çeşitlilik okurun her sayfada dakikalarca oyalanmasını sağlıyor. Okul öncesi çağdaki çocuklar için tasarlanmış olsa da bu, doğaya ilgi duyan her yaştan okurun keyifle okuyacağı ve bakacağı türden bir kitap.

Kahverengi Ayı Ormanı
Eğer Bugün Ormana Gidersen
Rachel Piercey
Resimleyen: Freya Hartas
Türkçeleştiren: Berrak İdiman
Editör: Yağmur Yavaş Aydın
abm Yayınevi, 40 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More