İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Olağanüstü kadınlardan bazıları

Gezegeni değiştiren on üç kadından her birinin ve bir kadın hareketinin kısa hikâyesi… Hepsinin ortak özelliği, insan olarak yeryüzüne ve konuklarına verdiğimiz zararı azaltmak uğruna canlarını dişlerine takmış olmaları.

Yazan: Toprak Işık

Kate Pankhurst, İngiltereli bir çocuk kitapları yazarı ve ressamı. Özellikle yaşantıları ile dünyada iz bırakan kadınları anlatmayı seviyor. Dünyayı Değiştiren Olağanüstü Kadınlar, bu kapsamda yazdığı serinin kitaplarından biri… Büyülü Fener Yayınlarının ülkemiz okuruyla buluşturduğu eseri Hilal Dikmen Türkçeleştirmiş.

Gezegeni değiştiren on üç kadından her birinin ve bir kadın hareketinin kısa hikâyesi… Hepsinin ortak özelliği, insan olarak yeryüzüne ve konuklarına verdiğimiz zararı azaltmak uğruna canlarını dişlerine takmış olmaları. Kenya’da, ebeveynlerini boynuz avcıları yüzünden kaybetmiş yavru fillere bakmayı yaşamının en önemli amacı edinen Daphne Sheldrick kuşkusuz
olağanüstü olarak nitelendirilmeyi hak etmiş bir kadındır. Himalaya Dağları’ndaki ormanları koruyabilmek için, bedenlerini
ağaç gövdelerine siper ederek baltaları durduran Chipko Hareketi’ne üye kadınların tümü de öyle… Şempanzeleri numaralayarak değil, isim vererek, duygu ve karakterlerine odaklanarak gerçekleştirdiği araştırmalarla bilim dünyasındaki ezberleri bozan Jane Goodall’ın sıradan olduğunu kim iddia edebilir? Sayısız kuşun ölümüne neden olan şapkalardaki tüy modası son bulsun diye kampanya başlatan ve sonuç alan Florence Augusta Merriam Bailey’e kuşlardan önce biz minnettar olmalıyız.

Elbette hacmi sınırlı bir eserde hak eden herkesi tanıtmak olası değil. Muhakkak ki hayatını gezegende açtığımız yaraları sarmaya adamış çok daha fazla sayıda kadın vardır. Dünya hasarlı bir şekilde dönmeye devam ediyor. Tüm insanlık, doğaya ve canlılara zarar vermeden yaşama hassasiyetine kavuşmadıkça bitmez bu mücadele. Yüzümüzü ağartan insanların hayatlarını anlatan böylesi kitaplar gereksiz hâle gelene kadar sürecek bir hikâyenin içindeyiz.

Dünyayı Değiştiren Olağanüstü Kadınlar, bol çizimli çok kolay okunan bir eser. Gençlere doğru örnekleri sunmuş olduğu için çok değerli. Okuyup yerküremize bu olağanüstü kadınlarınkine benzer bir imza bırakmayı amaç edinirlerse kitap işlevini yerine getirmiş olur.

Dünyayı Değiştiren
Olağanüstü Kadınlar
Kate Pankhurst
Türkçeleştiren: Hilal Dikmen
Büyülü Fener Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More