İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sürprizlerle dolu yeşil İstanbul!

Çocukları ve yetişkinleri doğayla buluşturmak için hazırlanan kitapların sayısı giderek artıyor. Doğadan o kadar uzak yaşıyoruz ki, yeniden içinde var olabilmek için âdeta bir mücadele başlattık. Bu uzaklaşma kaygı verici olsa da daha fazla eksilmeden yüzümüzü doğaya dönmek için çok geç değil.

Yazan: Gökçe Gökçeer

İstanbul’da yaşayanların kaçı ormana gidiyor ya da şehrin doğal alanlarını tanıyor? Sanıyorum çok azı… Aslında büyük şehir kıskacında nefes alacak hiçbir alanımız yok zannediyoruz ama işin aslı öyle değil. Gökçen Hazen’in yazdığı Canan Barış’ın
resimlediği Doğanın Peşinde-İstanbul’un Doğal Alanlarına Yolculuk, yaşadığımız şehrin hiç de gizli olmayan ama pek keşfedilemeyen doğal güzelliklerini anlatan harika bir rehber kitap. ÇEKÜL Vakfı işbirliğiyle Doğan Egmont tarafından yayımlanan kitapta, şehrin birbirinden değerli alanlarını keşfe çıkıyoruz. Özellikle Belgrad Ormanı’na sık giden, onun büyülü atmosferinden güç alan biri olarak, kitabı okurken büyük keyif aldım ve henüz gitmediğim yerlere en kısa sürede gitmek için takvim belirledim. Bildiklerimi tazeledim, bilmediklerimin altını çizdim. 10 yaş ve üzeri çocuklar ve hatta yetişkinlerin de bu
kitaptan faydalanacaklarına eminim. Dokuz bölümde dokuz ayrı doğal alanın tanıtıldığı rehberde, İstanbul’daki bitki ve hayvan çeşitliliğinin tahmin ettiğimizden çok daha fazla olduğunu öğreniyoruz.

Kuş gözlemi, ağaçları keşfetme, ayak izlerinden hayvanları tanıma, yürüyüş, fotoğraf çekme gibi birçok açık hava etkinliğine teşvik eden Doğanın Peşinde’de, ormanların sadece ağaçların bir arada olduğu oksijen üretme alanları değil, birçok canlıya ev sahipliği yapan muazzam bir yuva olduğunu da hatırlıyoruz.

Müthiş bir ekosistemi barındıran İstanbul’un kültürel tarihine de yer yer değinen ve çocukları şehirle birlikte yaşayıp büyüyen tarihi yapıları fark edip incelemeye çağıran bu çalışmanın, unuttuğumuz ya da yeteri kadar önem vermediğimiz değerleri hatırlamamıza, doğanın ve tarihin bir parçası olduğumuzu anlamamıza yardımcı olacağına inanıyorum.

Doğanın Peşinde İstanbul’un Doğal
Alanlarına Yolculuk
Gökçen Hazen
Resimleyen: Canan Barış
Yayıma Hazırlayanlar:
Bahar Ulukan, Sema Ulus
Doğan Egmont Yayınları, 80 sayfa
Show More