İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir şeyleri değiştirebilseydik eğer…

Hafize Çınar Güner’in, Nesin Yayınlarından çıkan resimli kitabı Eğer, çocukların yetişkinlere haklı isyanını dile getiriyor.

Yazan: Gökçe Gökçeer

Çocukların omuzlarına bindirdiğimiz ve yıllar sonra ağrısı hissedilecek, acısı çıkacak yükler… Zamanında bizim de omuzlarımıza bindirildiği için tüm bu tantanamız belki de. Koşma, (mümkünse) yavaş koş, sessiz ol, ortalığı dağıtma, ödevini yap, odanı topla… Buradan böyle ahkam kesmek kolay, bunları ben de yapıyorum, belki herkes gibi. Ama sık sık durumun farkına varıp kendimi susturuyorum: “Rahat bırak şu çocuğu!”

Sevgili Hafize Çınar Güner, bu kitabında çocukların sesi olmuş. Hayvanlar üzerinden bazı davranışları örneklendirerek, çocuklardan neler beklediğimizi ve bu beklentilerin neden son derece yersiz olduğunu anlatmak istemiş. Burcu Yılmaz’ın imzası gibi ışıldayan resimlemesi ise kitaba hayat vermiş.

Yetişkinlerin en büyük sorunu bir zamanlar çocuk olduklarını unutmak veya kendi çocukluklarıyla çocuklarınınkini karşılaştırmak. “Babam bir baksa, korkudan yerimden kalkamazdım!”dan tutun, “Biz hiç böyle değildik!”e uzanan sonsuz klişelerle geçiyor ebeveyn konuşmaları. Evet böyle değildik. Çok uslu olmanın marifet olmadığını, 40’ımdan sonra, büyük bir aydınlanma yaşadığımda anladım. Uslu olmak, söz dinlemek, biat etmek zorunda değil hiçbir çocuk. Eğer, çocukların hakları üzerine düşünme fırsatı veriyor.

Ancak örnek verilen hayvan davranışlarıyla ilgili dikkatimi çeken iki şeye de değinmek istiyorum. “Eğer bir köpek olsaydım benden istenenleri tıkır tıkır eksiksiz yerine getirebilirdim.” Bir köpeğin söylenenleri eksiksiz yerine getirmek gibi bir görevi yok, olmamalı da. Tıpkı çocukların olmadığı gibi… Bir sonraki sayfaya geçiyoruz: “Eğer bir balık olsaydım sürekli soru sormak yerine, anlatılanları usul usul dinleyebilirdim.” Bu cümleye eşlik eden çizimde keşke bir olta olmasaydı. Sadece balık çizimi de yeterli olabilir, hatta hiçbir şey eksilmezdi. Eğer anlatılmak istenen, balıkların “düşünemeyen” canlılar olduğu için oltadaki yeme sorgusuz sualsiz gitmesi ise onlar hakkındaki bilgilerimizi biraz tazelemek gerekiyor belki de. Bir başkasının “Bunlarla mı uğraşıyorsun, ne var ki bunda?” deme olasılığının olduğu yerde ise aslında dünyanın -her anlamda- bu şekilde değişmeye başlayacağını haykırmak istiyorum. Dünyayı çocuklar değiştirecek. Hepimiz bunun için buradayız.

Eğer
Hafize Çınar Güner
Resimleyen: Burcu Yılmaz
Nesin Yayınları, 28 sayfa

 

Show More