İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Nektar peşinde bir ömür…

Apis Mellifera , 35 günlük kısacık ömrüne 800 km. uçuş ve otuz bin çiçek ziyareti sığdırıyor. Sonunda kahvaltıda yediğimiz bir çay kaşığı balın onda birine yetecek kadar nektar toplamayı başarıyor.

Yazan: Esra Kara

“Apis Mellifera” ile tanışmadan önce, sabahları propolisini kaşıklayan, ekmeğine sürdüğü tereyağını bal ile tatlandıran ve bunları tek lokmada yutan biriydim. Fethiye’de yaşadığımız için güvendiğimiz yerel üreticilerden ihtiyaçlarımızı alabiliyorduk. Belgesellerdeki arıcıları hayranlıkla izlemiş ve kitaplardaki arıların yaşam döngüsünü de okumuştum. Ama hiçbiri bana tam olarak tek bir Apis’ten bahsetmiyordu…

Kuraldışı Çocuk’tan çıkan Balarısı – Apis Mellifera’nın Yoğun Hayatı isimli, Candace Fleming’in yazıp Eric Rohmann’ın resimlediği, Şiirsel Taş’ın çevirisini yaptığı kitap sayesinde, bir balarısının kısa yaşam öyküsüne tanıklık ettim. Ve Apis’in doğumundan günler sonra bile uçmaya hazır olup olmama hâlinin tedirginliğini ben de yaşadım. “Uçacak kadar güçlü mü dersin?” sorusuna her seferinde çocuğunu okula hazırlayan ebeveyn sesiyle “Henüz değil,” diyebildim.

KISA AMA YOĞUN BİR HAYAT
Apis, yaşamının ilk haftasında, kreşe çeki düzen verip her petek gözünü yeni bir yumurta için hazırlıyor. İlk haftanın sonunda kreşten ayrılıp ana arı ile ilgileniyor, onu arısütüyle damla damla besliyor. On iki günlük olduğunda altıgen petek gözleri yapıyor, on sekiz günlükken kovanın girişindeki iki yabancı arı ile boğuşuyor ve onları kovandan uzaklaştırıyor. Yirmi beşinci gün olduğunda yuvadan dışarı adım atıyor ve…

“Çiçeklerin özündeki iyiliğin tatlı kokusu geliyor esintiyle. Bu mis gibi kokuyu izleyerek ve saniyede iki yüz kere kanat çırparak kilometrelerce uçuyor Apis, ta ki… döne döne bir çiçeğin ortasına konana dek.”

Apis, nektar arıyor, buluyor ve kovana getirdiği nektarları bal yapan bir işçi arıya verip “Harika bir nektar var!” anlamına gelen müthiş bir dansa başlıyor ve tüm bu işlemi gün batımına dek dokuz kez yaptıktan sonra -gerçekten- dinlenebiliyor. Kısacık ömrüne -yaklaşık otuz beş gün- 800 km. uçuş ve otuz bin çiçek ziyareti sığdırıyor ve kahvaltıda yediğimiz bir çay kaşığı balın onda birine yetecek kadar nektar toplamayı başarıyor.

Uçacak kadar güçlü,
Kısacık ama yoğun bir hayat,
O bir Apis Mellifera.

Balarısı
Apis Mellifera’nın Yoğun Hayatı
Candace Fleming
Resimleyen: Eric Rohmann
Türkçeleştiren: Şiirsel Taş
Editör: Seda Kostik
Kuraldışı Çocuk Yayınları, 40 sayfa
Show More