İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Shakespeare’le tanışmak

Bir sözcük ustası olan Shakespeare’in konuşma diline 1000’den fazla sözcük ve tümce kattığı düşünülüyormuş. Guthrie de Shakespeare’in eserlerinden alıntıladığı ifadeleri öykünün içine katarak bir akış yaratmış.

Yazan: M. Banu Aksoy

Bazı şeyleri çıplak gözle göremesek de onların orada olduğunu biliriz. Örneğin havadaki oksijen, ses dalgaları veya rüzgâr… Rüzgârı göremeyiz ama yaprakların üzerindeki etkisi gayet görünürdür. Bir de soyut şeyler vardır göremediğimiz. Zihnimizin kıvrımlarında oluşan düşünceler ve sözcükler mesela. Sözcükler bazen ağzımızdan ses olarak çıkar; bazen de kalemin ucundan çıkıp şekillenir.

Genç William’ın dünyasında ise sözcükler her yerdedir.
William sabah olup da penceresini açtığı anda odasına doluverirler. Ama onları elde etmek o kadar da kolay olmaz William için. Çünkü sözcükler öyle kaygan, öyle uçarı kaçarı, öyle delifişektir ki eve girdikleri hızla kapıdan fırlayıp giderler. William haylazlık yapan, saklambaç oynayan, yaz esintisine kapılan, kâh yüzen kâh cadı kazanında kaynayan sözcüklerin peşinde kentin altını üstüne getirir. Bazen heyecanlanır ve ilhamla dolar; bazen umutsuzluğa kapılır. En nihayetinde onları ikna etmenin yolunun kovalamak olmadığını anlar.

Yazar Donna Guthrie, Uçarı Kaçarı Sözcükler adlı kitabının sonuna eklediği notta, William Shakespeare’in çocukken nasıl biri olabileceğinden ilham alarak bu hikâyeyi yazdığını söylüyor. Bir sözcük ustası olan Shakespeare’in konuşma diline 1000’den fazla sözcük ve tümce kattığı düşünülüyormuş. Guthrie de Shakespeare’in eserlerinden alıntıladığı ifadeleri öykünün içine katarak bir akış yaratmış. Çizer Åsa Gilland ise kitap boyunca sürüp giden kovalamacanın ritmine ayak uyduran, hoş ayrıntılarla dolu resimlere imza atmış. Bana tiyatro sahnelerini çağrıştıran katmanlarla dolu resimlerin içinde uçuşan sözcükler ise kitabın tasarımını zenginleştiren önemli bir unsur. Değişik font, punto ve renklerle biçimlendirilmiş sözcükler tiyatro sahnesi gibi resimleri tamamlayan enfes birer oyuncuya dönüşmüş.

Uçarı Kaçarı Sözcükler, çocukları Shakespeare ile tanıştırmanın yanında, sözcüklerle oyun oynamanın mümkün olduğunu da göstererek okurun önünde rengârenk bir kapı açıyor.

Uçarı Kaçarı Sözcükler
Donna Guthrie
Resimleyen: Åsa Gilland
Türkçeleştiren: Gonca Özmen
Editör: Özlem Akcan
Kırmızı Kedi Çocuk Yayınları, 36 sayfa.

 

Show More