İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

“Kendini” niye silesin ki?

“Oysa bir çocuğun içinden gelerek söylediği her kelime, sessizlikten daha değerli değil midir?”

Yazan: Sima Özkan

Ne zaman elleri heyecandan hop hop hoplamaya, çilleri zıp zıp zıplamaya başlasa Noona’nın ağzından sürekli fırlayıveren bir kelime var: “Yuppiii!” Arkadaşı Lily’ye göre çocukça bir kelime bu. Bu kelimeyi duymak hiç mutlu etmiyor onu ve verdiği tepki “Yuppiii mi? Bebek misin sen?” oluyor. Noona, ağzına ve karakterine çok yakışan o mutlu ve coşkulu kelimesini silmek istiyor hemen. Neyse ki evlerinde “söylenmiş sözleri anında siliveren sihirli bir silgi” var.

Orit Gidali’nin yazıp Aya Gordon-Noy’un resimlediği Kendi Gibi Olmayı Öğrenen Noona ve Sihirli Silgi kitabı, ağzından başka bir “Yuppiii!” daha kaçar diye korkan, heyecanını dizginlemeyi öğrenmeye çalışırken, kendi gibi davranmaya çabalayan bir kız hakkında. O kız hikâyenin devamında silgiyi bir süre daha yanında taşımaya karar veriyor. Ağzından kaçan tüm “Yuppiii!”leri yakalayıp kimseye belli etmeden silmeyi başarıyor. Ama bunun bir başarı olmadığının da farkında. Çünkü her defasında kendi gibi hissetmeyi, kendi gibi davranmayı da siliyor, eksiltiyor. O sihirli kelimeyi söylerken hissettiği, gerçek duyguları da yok oluyor. Ağzından çıkan kelimeleri bu kadar kontrol etmeye çalışırsa, elbette söylediği kelimelerin içi de boşalır, değersizleşir. Oysa bir çocuğun içinden gelerek söylediği her kelime, sessizlikten daha değerli değil midir?

Ağzımızı her açtığımızda dudaklarımızdan bizi, bize ve çevremizdeki insanlara anlatan kelimeler dökülür. Yanında her zaman rahat hissettiğimiz ve bizi her hâlimizle seven kişilerin yanında, ağzımızdan çıkan kelimelerin nasıl göründüğünü önemsemeyecek kadar rahat hissederiz. İşte hikâyenin devamında, Noona kendini silmekten usanmışken, tam o sırada Harry geliyor yanına. Noona, Harry’ye sildiği tüm kelimeleri bile anlatıyor, içini döküyor. Onun yanında, kendi olabildiğinde, özgürce eğlenirken her şey yolunda. Bir an “Yuppiii!” diyecek olup silgiye davrandığında, Harry’nin cevabı: “Her şeyi silip yok etme!” oluyor. Yerinde söylenmiş bir kelime, yerinde kalıyor. O sihirli kelimesi, kendini olduğu gibi sevmeyi başaran Noona’nın korkularını ve endişelerini siliyor.

Kendi Gibi Olmayı Öğrenen Noona ve
Sihirli Silgi
Orit Gidali
Resimleyen: Aya Gordon-Noy
Türkçeleştiren: Deniz Evliyagil
Yayıma Hazırlayan: Zeynep Kopuzlu Taşdemir
1001 Çiçek Yayınları, 32 sayfa

 

Show More