İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Toplumun algılarıyla oynayınız!

Tek tipleşmeye karşı çeşitliliği, mükemmellik idealine karşı kusurları savunan bu küçük hikâye, tek bir kişinin bile değişimi başlatabileceğinin altını çiziyor.

Yazan: Sanem Erdem

Küçük Kuki günün birinde aynaya bakar ve kocaman kulaklarını beğenmediği için maske takmaya karar verir. Onu maskeyle gören anne babası “Ne şahane fikir!” der. Onlar da kırışıklıklarını, küçük gözlerini beğenmiyorlardır. Dışarı çıkar Kuki, onu gören herkes maske takma fikrine bayılır. Okula vardığında öğretmeni ve arkadaşları da hoşlanmadıkları saçlarını, ağızlarını bu şekilde gizlemenin şahane bir fikir olduğunu düşünür. Kuki kusurlarını kimsenin fark etmemesi bir yana, bunları gizlemek için bulduğu çözüme övgüler alması yüzünden çok mutlu olur.

Ne var ki ertesi gün bambaşka bir dünyaya uyanır bu maskeli oğlan. Anne babası da ona özenip maske takmıştır; sokaktaki insanlar, okuldaki arkadaşları da öyle. Karşılaştığı herkes tıpkı onun gibi maskelidir ve herkes birbirine, hatta Kuki’ye benzemektedir. Artık kusurlar da görünmüyordur, insanlar da. Koca kulakları fark edilmesin derken kendisinin de maskeli kalabalıkta kaybolmasına çok canı sıkılan Kuki iyisiyle kötüsüyle kendisi olmaya karar verir ve yeni bir akım başlatır.

İranlı çizer ve yazar Narjes Mohammadi, farklılıklar yerine kusursuzluğun yeğlendiği genel güzellik anlayışının, ona uymaya çalışan tek bir bireyle bile nasıl güçlenip yerleştiğini gösteriyor Ne Şahane Fikir ile. İlksatır Yayınları tarafından, Özlem Tutar’ın Türkçesi ile yayımlanan kitabın maskesiz sokağa çıkamadığımız fiziksel bir salgın dönemine denk gelmesi, düşüncelerin de bulaşıcı olduğu mesajını daha belirgin bir hâle getiriyor. Tek tipleşmeye karşı çeşitliliği, mükemmellik idealine karşı kusurları savunan bu küçük hikâye, toplumun bireyi biçimlendirdiği kadar bireyin de toplumu biçimlendirdiğini ve toplumun ideallerine uymaya çalışırken aslında bu algıyı birey olarak bizim yarattığımızın altını çiziyor. Dahası tek bir kişinin bile bütünün bir parçası olarak değişimi başlatabileceğini ifade ediyor. Farklı fonlar, pastel tonlar ve özgün figürler ile kısacık, yalın cümlelerin oluşturduğu gösterişsiz ve sakin bir üsluba sahip kitap, bu sayede derin bir mevzuyu basitçe aktarmayı başarıyor.

Ne Şahane Fikir!
Narjes Mohammadi
Türkçeleştiren: Özlem Tutar
Yayıma Hazırlayan: Burcu Yılmaz
İlksatır Yayınları, 32 sayfa

 

Show More