İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Merak etmenin gücü yanında milyar yılın lafı mı olur!

Giulia De Amicis, anlatısının merkezine Dünya’yı ve Güneş Sistemi’ni almış. Ama bununla yetinmeyip galaksiler, karadelikler, kuyruklu yıldızlar gibi okurun ilgi alanına gireceğini düşündüğü pek çok konuya girmekten de çekinmemiş.

Yazan: Safter Korkmaz

Size bir kötü, bir de daha kötü haberim var. Önce kötü olan: Uzmanlara göre, üzerinde yaşadığımız gezegenin içinde yer aldığı Samanyolu Galaksisi, en yakın komşusu Andromeda Galaksisi ile çarpışacak. Güneş Sistemimizi yok edecek bu çarpışma yaklaşık 4 milyar yıl içinde gerçekleşecek.(1)  Daha kötü haber şu ki; bu çarpışmadan çok çok önce -bugünden yaklaşık 1 milyar yıl sonra- , Güneş’in artan parlaklığından dolayı, Dünya zaten üzerinde yaşanamayacak bir gezegen hâline gelecek…

Ortalama insan ömrünü 80 yıl kabul edersek, 1 ya da 4 milyar yıl sonrasını hayal etmek bile imkânsız. Buna rağmen, Dünya’nın olası akıbetini öğrenmek insanın içini sızlatmıyor değil…

İnsanlığı, bunca uzak gelecek hakkında araştırmaya iten şey “merak”. Yaşadığımız çevreye, gezegene, galaksiye ve nihayetinde evrene yönelen sonsuz merak. Size bahsetmek istediğim kitabın varlık sebebi de aynı… Uzay Kaşifleri – Evrenin Sırlarına Kısa Bir Bakış, insanlığın, evrenin işleyişine duyduğu merakı ve sonuçlarını infografiklerle anlatan değerli bir çalışma. Kitabı resimleyen ve kurgulayan Giulia De Amicis, bu merak duygusunu okuruna da aşılamaya niyetli.

İnsanlığın uzay keşfinin zaman çizelgesiyle başlayan kitap, kısa bir uzay sözlüğü ile tamamlanıyor. İkisinin arasında ise Büyük Patlamadan karadeliklere, evrene dair bugüne dek vakıf olabildiğimiz pek çok bilimsel gerçek bizi bekliyor.

De Amicis, anlatısının merkezine -doğal olarak- Dünya’yı ve Güneş Sistemi’ni almış. Ama bununla yetinmeyip galaksiler, karadelikler, kuyruklu yıldızlar gibi okurun ilgi alanına gireceğini düşündüğü pek çok konuya girmekten de çekinmemiş. Detaylı ve etkileyici görsellerle birlikte kullandığı açıklayıcı spotlarla, okura, pek çok ilgi çekici bilgiyi kolayca aktarmış. Dahası bu bilgilerin edinilmesinde rol oynayan insanları ve eylemleri de unutmamış; yeri geldikçe okuruna hatırlatmış.

Sözü uzatmaya gerek yok, uzayın kokusunu ya da evrenin şarkılarını merak mı ediyorsunuz, Uzay Kaşifleri – Evrenin Sırlarına Kısa Bir Bakış tam size göre bir kaynak o zaman.

1- Uzay Kaşifleri – Evrenin Sırlarına Kısa Bir Bakış, s.48

Uzay Kaşifleri – Evrenin Sırlarına Kısa Bir Bakış
Giulia De Amicis
Türkçeleştiren: Murat Murat
Editör: Didem Demirel
Ketebe Yayınları, 74 sayfa
Show More