İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dünya’dan Anna’ya!

Anna’nın yaz tatilini, Dünya’dan 87 milyon ışık yılı uzaktaki Akuatiks Gezegeni’nde, annesinin yanında geçirdiğine kimse inanmıyor.

Yazan: Olcay Mağden Ünal

Çoğu zaman, kendisiyle baş başa kalacağı başka bir gezegene kaçma eğiliminde birinin kaleminden çıkan bir kitap, nereden bakarsam bakayım ilgi çekici olduğundan Anna Z42 – Kurbağa Margo’nun Peşinde’yi de elime alır almaz içim, bu kitapta o aradığım macerayı ve eğlenceyi yakalayabileceğime dair büyük bir umutla doldu. Paris doğumlu yazar Aurélie Gerlach’ın kendisi gibi uzaylı olduğunu iddia ettiği kahramanı Anna, yeşil saçları ve tuhaf karakteriyle bu beklentimi kesinlikle karşılıyor. Gerçi kitabın dünyanın en iyi çikolatalarının Belçika’da olduğunu iddia eden çizeri Jess Pauwels ile aynı fikirde olmasam da çizimlerin eğlenceyi birkaç kat daha artırdığını belirtmeden geçmemek gerek.

“Anna Z42” serisinin ilk macerası Kurbağa Margo’nun Peşinde kitabında, Anna’nın Dünya ve Akuatiks Gezegeni arasında gidip geldiğini öğreniyoruz. Bunu yapmak zorunda, çünkü annesi, Akuatiks Gezegeni’nde yaşarken babası bir dünyalı. Üstelik Anna sağanak yağmur altında bile olsa dünyadaki sıkıcı okullardan birine gitmek durumunda. Tıpkı o pazartesi günü olduğu gibi. Her şeyin daha da sıkıcı hâle gelmesi için öğretmeninin geçen haftaki ödevini beğenmemesi yeterli oluyor. Oysa Anna gerçekleri söylemekten başka bir şey yapmamıştı. Onun yaz tatilini, Dünya’dan 87 milyon ışık yılı uzaktaki Akuatiks Gezegeni’nde, annesinin yanında geçirdiğine kimse inanmıyor. Bu gezegen, üzeri yumuşacık yosun kaplı, kocaman bir taştan ibaret mutfak masalarında taze yosunlu limonataların içildiği, deniz kabuğu içine doldurulmuş planktonlu sandviçlerin yendiği bir yer. Anna’nın annesi de uzaylıların yaşam biçimlerini inceleyen, bunun için sık sık seyahat eden bir etnolog. İşte bu seyahatlerden birinde de Anna’nın babasıyla tanışmış, ancak bu ikisi, Anna henüz bebekken ayrılmışlar.

Anna sınıftakilere bu gezegenin varlığını ve kendisinin yarı dünyalı yarı uzaylı olduğunu kanıtlamak için en yakın arkadaşı Kurbağa Margo’yu yanında Dünya’ya götürmeye karar veriyor. Margo, Akuatiks sakinleriyle konuşabilen ve de istediği zaman istediği kokuyu yayabilen bir kurbağa; bu ister leziz mi leziz bir pizza olsun, ister berbat mı berbat bir çorap. Ancak Dünya’ya döndüğünde işler hiç de umduğu gibi gitmiyor. Margo ortalığı epey karıştırıyor, Anna başını türlü derde sokuyor; okulun yemekhanesinden kütüphanesine her yer birbirine giriyor. Ve Anna kendini hiç beklemediği bir konumda buluyor, ancak ona yardım edecek olan da yine hiç beklemediği biri çıkıyor.

Serinin ilk kitabı eğlenceli bir dille başlayarak mizah yönü kuvvetli bir dizinin sinyallerini veriyor. Renkli ve eğlenceli çizimler de eserin bu yönünü kuvvetlendiriyor. İçerdiği macera unsuru ve uzay seyahati gibi dikkat çekici detaylar, okuma isteğini artırıcı nitelikte. Bununla birlikte Anna’nın ayrı anne babasıyla ilgili uzun uzadıya bir açıklama içine girmeyişi, kitabın en çok beğendiğim yanlarından biri oldu, böylece bu durum normalleşmiş ve ortada bir sorun varmış gibi aktarılmamış. Bu tip okumalar vasıtasıyla böyle önemli ve zor meselelerin ister istemez yarattığı çıkmazların bir nebze de olsa önüne geçilebileceğini düşünüyorum. Yine tüm bu eğlence ve maceranın altında saklı yalnızlık ayrıntısı da dikkat çekici. Pek çok çocuk kendini Anna gibi yalnız ve dışlanmış hissediyor, birçoğu onun gibi arkadaş bulmakta zorlanıyor, tabii bir de herkesten farklı olanlar var. Bu anlamda Margo’nun peşindeki Anna karakteri sıkıcı günler geçiren çocuklara ferah bir nefes gibi gelebilir.

Hikâyenin devamında bizleri Anna ve dünyalı arkadaşının Akuatiks Gezegeni’ne yapacakları seyahat bekliyor. Bakalım Anna bir an bile düşünmeden harekete geçerek atıldığı bu maceranın sonunda başına yine ne işler açacak?

Anna Z42 – Kurbağa Margo’nun Peşinde
Aurélie Gerlach
Resimleyen: Jess Pauwels
Türkçeleştiren: Şirin Etik
Editör: Nihal Ünver
Dinozor Çocuk Yayınları, 64 sayfa
Show More