İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Endişeyi hayale dönüştüren kitap

Arthur ve Ama Ya?, çocuklara özgüven aşılayan, yapabileceklerini düşündükleri şeyler için onları doğru bir şekilde cesaretlendiren bir kitap.

Yazan: Adalet Çavdar

Kaç yaşıma geldim hâlâ bisiklete binmeyi öğrenemedim; yüzmeyi bile bu sene öğrendim. Nedeni sadece ufak tefek endişeler. Ya düşersem, ya yapamazsam, ya beceremezsem, ya bana gülerlerse. Koca kadın, kollarımın altına aldım bir uzun makarna girdim denize, çırpındım çırpındım nasıl oldu bilmiyorum ama bir şekilde oldu. Hâlâ korkmuyor muyum o ayrı, olsun. Meraklı Tilki Kitaplığı’nın yayınladığı, Heath McKenzie tarafından yazılıp resimlenen ve Elif Küçükoğlu’nun Türkçeye çevirdiği Arthur ve Ama Ya? bana bütün bu yukarıda bahsettiğim korkularımı hatırlattı. İnsanlardan çekindiğim için yapmadığım, yapamadığım şeyleri.

Arthur oldukça gürültülü bir yerde yaşayan ve keman çalan bir köpek. Yaşadığı yerin gürültülü olması onu rahatsız etmiyor çünkü keman çaldığını kimsenin duymasını istemiyor, ta ki bir sabah işe giderken içindeki müziğe engel olamayana kadar. Kafasının içindeki müzik ona bütün gün her yerde eşlik ediyor. Sonra sokakta eline bir broşür geçiyor, katılmak isteyen herkese açık bir etkinlik; parkta doğaçlama müzik keyfi. Arthur’un aklına bestesini orada çalabileceği geliyor, bunu yapmak istiyor, endişesinden bir türlü vazgeçemediği için kemanını eline alıp kendisini saklayıp sahneye çıkıyor. Ve sonra herkes ona eşlik ediyor! Kitabın sonunda “Arthur ve Ama Ya?” adlı müzik grubuyla sahne almaya başlıyor. Mutlu son.

Çocuk kitaplarının en güzel yanı, yetişkinler için özellikle işte bu. İnsana bir anda yapamayacağı her şeyi yapabileceğine dair verdiği o bir anlık inanç. Bana şimdi kalk sana bisiklete binmeyi öğreteceğiz deseniz, yazıyı yazmaya başladığım an olsaydı kalkardım ama şu an asla.

Arthur ve Ama Ya?, çocuklara özgüven aşılayan, yapabileceklerini düşündükleri şeyler için onları doğru bir şekilde cesaretlendiren bir kitap. Kitabın resimlerinin sevimliliği, renkleri, neşesi oldukça ilgi çekici. Arthur’un keman çalması, bunu başkalarının önünde yapmaya cesaret etmesi, o âna kadar bütün amalarını yok etmeyi başarması ve sonunda “Ama ya beğenirlerse” diyerek hayal kurmayı başlaması eminim çocukların imgeleminde pek çok şeyi canlandıracaktır. Üstelik sadece çocukların değil onlara eşlik eden yetişkinlerinde.

Arthur ve Ama Ya?
Heath McKenzie
Türkçeleştiren: Elif Küçükoğlu
Yayıma Hazırlayan: Esra Şanal
Meraklı Tilki Kitaplığı, 40 sayfa

 

Show More