İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ben 16 numara, dinleyin beni 4 kulakla

Matematik ve küresel ısınma gibi iki kallavi konuyu, böylesine yalın ve eğlenceli biçimde ele alan bir metnin, sınırlı renk paleti ve basit çizgilerle resimlenmesi hem kitabın özüne cuk oturmuş hem de üslupta kaybolmamızı engellemiş.

Yazan: Burcu Yılmaz

Beni heyecanlandıran kitaplar üzerine yazmak hep zor oluyor. Zıplamayıp, disipline edilmiş, 12’li kutular hâlinde raflara dizilmiş bir soğukkanlılıkla yazmam gerek oysa. Ama önce sormak istediğim bir şey var: Mavi ayaklı pengueni ilk ne zaman fark ettiniz?
Sürprizini bozmak istemediğim için olabildiğince üstü kapalı ve kendisine yakışır biçimde değinmek istiyorum bu kitaba: 1- Her gün eve kargoyla 1 penguen geliyor. 2- 4 kişinin 144 penguenle eve sığabilmesi için bir gruplama yapmak gerekiyor. 3- 145. penguen işleri karıştırıyor. 4- Penguenler sıcağa dayanamaz. 5- Kutuplardaki buzlar eriyor. 6- Kutup ayıları da sıcağa dayanamaz.

“Matematik eğlencelidir ve küresel ısınma gezegenimizin canına okuyor,” demektense matematiğin nasıl eğlenceli olabileceğini gösteren ve bunu çevre sorunlarıyla bağlantı kurarak anlatan bir resimkitap 365 Penguen. Konusu bir yana renk paleti, karakterizasyonu ve grafik tasarımıyla da ilgi çekiyor. Matematik ve küresel ısınma gibi iki kallavi konuyu, böylesine yalın ve eğlenceli biçimde ele alan bir metnin, sınırlı renk paleti ve basit çizgilerle resimlenmesi hem kitabın özüne cuk oturmuş hem de üslupta kaybolmamızı engellemiş. Öte yandan metnin üslubu kimi kafiyeli yapıtların sıradanlığına düşmekten öyle uzak ki, “Bıktım artık her yer siyah beyaz, turuncu ayakları odalara sığmaz,” diye diye dolaşabilirsiniz koridorda. Tabii bu noktada çevirmen Ece Erbay Nahum’a da çarpım tablosunun 10’lar basamağını göndermek gerek. Her şey bir yana mizahın nasıl önemli olduğunu ve zekâ gerektirdiğini bir kez daha anlıyorsunuz böyle bir kitapla. Elinde cetveliyle tepemizde dikilen ve derdini dikte eden metinlerdense, her şeyi bir kutu ve “3 hep peşinden gelir 2’nin. Dikkat edin de üşütmeyeyim,” türünden bir notla anlatan muzip kitaplar daha çok olsun. Ciddi meseleler için illa cetvele gerek yok! Ha bir de “Küçücük fıçıcık içi dolu turşucuk bilmecesinin” yanıtlarından biri 365 Penguen olabilir.

365 Penguen
Jean-Luc Fromental
Resimleyen: Joelle Jolivet
Türkçeleştiren: Ece Erbay Nahum
Editör: Gökçe Ateş Aytuğ
Redhouse Kidz Yayınları, 48 sayfa

 

Show More