İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Okumayı seven ejderha

Can evde bir hayvan beslemek ister. Küçük ya da büyük fark etmez ama tek dileği biraz eğlenceli olmasıdır.

Yazan: Seda Aksoy Evren

Birçok çocuk, hayatlarının ilk yıllarının bir noktasında evcil hayvan ister. İşte bu dönemde uzmanların çoğu “doğru evcil hayvan” seçiminin, ailenin ortak kararı olması gerektiğini söylüyor. Ödüllü çocuk kitapları ile tanınan İskoçyalı yazar Debi Gliori’nin Kitap Kurdu, tatlı çocuk Can’ın ailesini ikna etme hikâyesini anlatıyor.

Her çocuk gibi Can da bir gün annesine bir köpek yavrusu istediğini söyler ancak annesi ne köpek talebini ne de sonrakileri kabul eder. Hepsini geri çevirmek için de birbirinden saçma bahaneler uydurur. Köpek parçalar, penguen sıcaktan fenalaşır ve köpekbalıklarının ise fazla dişi vardır. Peki ya bir ejderha? Ejderhaların da artık var olmadığını söyler annesi. Tüm olumsuzluklara rağmen cesaretini yitirmeyen Can, kendi başına bir evcil hayvan bulmaya karar verir. Birkaç başarısızlığın ardından, bahçede yaşayan zararsız bir kurtçukta karar kılar. Odasındaki yeni yaşamına hızla alışan kurtçuk tıpkı kendisi gibi kitap okumayı sevince ona “Kitap Kurdu” adını verir. Ama acaba bu gerçekten bir kurtçuk mudur?

Artık her akşam uykudan önce kitap okuyup yeni dünyaları merak ettiğinden mi, yoksa Can’ın hayal gücünün etkisiyle mi bilinmez ama bir gün Kitap Kurdu bir ejderhaya dönüşür ve pencereden uçup gider. Annesi ve babası elbette ejderha hikâyesine inanmazlar ama yine de Can bunu sorun etmez. Yeni önerisi akvaryum balığı sahibi olmaktır. Tabii bu da sadece bir balık değildir ve zamanla köpekbalığına dönüşecektir.

Çok sevilen çocuk yazarı Gliori, kelime oyunları ve çizimleri ile benzersiz bir dünya yaratmış ve küçüklerin hayal dünyalarını çok iyi anlamış. Evde hayvan beslemek isteyen çocuklar için sevgi dolu ve sürpriz sonlu bir kitap. Yazar, ne dilediğimize dikkat etmemiz gerektiği konusunu da ihmal etmemiş.

Gerçekten her şey elimizin altında mı? Bir şeyin inandırıcı olması için canlı canlı dokunmamız mı gerekir? Belki de önemli olan ne kadar hayal edebildiğimizdir.
Bu arada merak eden varsa söyleyelim. Ejderha “Kitap Kurdu”, gece uyumadan önce hikâye dinlemek için Can’ın odasına gitmeye devam ediyor.

Kitap Kurdu
Debi Glori
Türkçeleştiren: Öykü Yalçınkaya
Arden Yayınları, 28 sayfa

 

Show More