İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Vahşi doğada bebek olmak

Dünya biz insanlardan ibaret değil ve her şeye sadece kendi penceremizden bakmak çoğu zaman oldukça yanıltıcı.

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Ebeveynlik, ne yalnızca insanlara mahsus ne de tek tip. O zaman diğer hayvan türlerindeki ebeveynliklere yakından bakmanın şimdi tam sırası! Pavla Hanackova’nın yazıp Linh Dao’nun resimlediği, Ketebe Yayınlarından çıkan Hayvanlar Yavrularını Nasıl Büyütür? – Hayvanlar Âleminde Ebeveynlik isimli eserde başlıklar mizah dolu, az ve öz tutulan bilgiler oldukça ilginç, çizimler ise sempatik mi sempatik.

Kitapta şempanze, kızıl kanguru, denizatı gibi iyi bilinen hayvanların yanı sıra zehirli ok kurbağaları, Hint filleri, sessiz kuğular gibi daha az bilinen hayvan türleri de ele alınmış. Hanackova ve Dao ikilisinin, yine Ketebe Yayınları tarafından yayımlanmış, Hayvanlar Tehlikede! Onlara Nasıl Yardım Edebiliriz? isimli bir kitabı daha mevcut; anlaşılan o ki, iki sanatçının üretim pratiklerinin merkezinde hayvanlar âlemi bulunuyor.

Bazı hayvan türlerinin, yavrularını doğar doğmaz terk edebileceği, bunun kulağa ne kadar korkunç gelse de açıklanabilir ve doğal bir durum olduğu gibi kimi bilgiler, ebeveynliğin genel geçer yargılarından sıyrılıp “katiyen olmaz” dediklerimizin aslında ne kadar göreceli olduğunu fark etmemiz için iyi bir fırsat. Dünya, biz insanlardan ibaret değil ve her şeye sadece kendi penceremizden bakmak çoğu zaman oldukça yanıltıcı.

Hayvanlar Yavrularını Nasıl Büyütür? yalnızca ebeveynliğe değil, yavru olma durumuna da eğiliyor. Ebeveynler kadar yavrular ve yavru olmanın tanımı da çeşit çeşit. Eminim uzun yıllar boyunca büyüyebilmek için heyecanlı bir bekleyişle gün sayan
birçok minik okur, zehirli ok kurbağalarının yumurtaları ve yavru mirketler gibi birçok hayvanın yalnızca bir yıl içinde birer yetişkine dönüştüğünü okuyunca onlara gıptayla bakacaktır.

Hayvanlar Yavrularını Nasıl Büyütür? Hayvanlar Âleminde Ebeveynlik
Pavla Hanackova
Resimleyen: Linh Dao
Türkçeleştiren: Hilal Ayyıldız Çifçi
Ketebe Çocuk Yayınları, 32 sayfa

 

Show More