İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir kayanın görüp yaşadıkları

Kaya’nın başından geçenler Dünyamızın ve onun üzerindeki tüm canlıların ortak macerası ile iç içe anlatılmış.

Yazan: Toprak Işık

Neil Armstrong 20 Temmuz 1969’da, Ay üzerinde, kendi deyimiyle bir insan için küçük, insanlık için büyük bir adım atıyor. Uzay yolculuğumuzdaki hizmetleri karşılığında NASA onu, 2006 yılında Keşif Elçisi ilan ediyor ve Ay’dan kendisinin getirmiş olduğu bir taş ile ödüllendiriyor. Armstrong ödülüne “Kaya” adını veriyor. Kaya bugün yaşantısını ABD’deki bir müzede sürdürüyor. Onun görüp yaşadıklarının kitaba dönüşmesini Armstrong’un eşi istemiş. Bu isteği, Grahame Baker Smith yazıya ve çizgiye dönüştürmüş. İthaki Çocuk tarafından ülkemiz okuru ile buluşturulan Kaya’nın Kitabı’nı dilimize Hazal Baydur çevirmiş. 

Kaya’nın başından geçenler Dünyamızın ve onun üzerindeki tüm canlıların ortak macerası ile iç içe anlatılmış. Bundan dört buçuk milyar yıl önce küçük bir gezegen gelip dünyamıza çarpmış olmasaydı bugün hiçbirimiz yoktuk. Ay da yoktu; bu çarpışma sonrasında yörüngeye giren milyarlarca ton erimiş kaya, binlerce yıl boyunca bir araya gelip küre şeklini alarak Dünyamızın uydusunu oluşturmuşlar. Ay’ın dış kabuğu soğuyunca yüzeyi çatlamış ve bir bazalt taşı, daha büyük bir kayadan kopup yuvarlanmış. İşte Armstrong’un Kaya adını verdiği taş o… 

Kaya’nın milyonlarca yıllık yalnız yaşamı boyunca çok şeye tanık olduğu kesin. Bir dünya insanın televizyonlarından izlediği Armstrong’un Ay’daki ilk adımlarına, canlı olarak tanıklık etti. Onun öncesinde, durduğu yerden Dünya’nın yaşama elverişli hâle gelene kadar geçirdiği müthiş evrimi de seyretmiştir muhakkak. Kıtaların denizlerden çıkıp tekrar batışlarını izlemek kim bilir nasıl da büyüleyicidir. Kaya, suların derinliklerinde doğan yaşamı görmüş olamaz ama kitapta bu da var. Çünkü aslında üzerinde yaşadığımız gezegenin hikâyesine dokunmak niyetiyle yazılmış. Okur, yetinmeyip sonlu bir parçası olduğumuz sonsuz evrenin tümünü merak etse daha da iyi olur.

Kaya’nın Kitabı, hem konusu hem de sınırlı hacmi nedeniyle tek solukta okunabilir bir eser. Resimlemede seçilen renkler de uzayın karanlığında geçen hayallere dalmayı kolaylaştıracak bir atmosfer yaratıyor. Zihni dünyaya sığmayan beyinlere ihtiyacımız var. Kitap, kesinlikle bu ihtiyacın karşılanmasına yardımcı olacak türden.

 

 

Kaya’nın Kitabı – Bir Ay Taşının Uzay ve Zaman Yolculuğu
Neil Armstrong – Grahame Baker Smith
Türkçeleştiren: Hazal Baydur
Editör: Ebru Koç Bal
İthaki Çocuk Yayınları, 44 sayfa
Show More