İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

En güzel sensin!

Küçük canavar Gorgor en yamru yumru ve irinli siğillere,  en yağlı ve pis göbeğe, en  küflü ve solgun deriye sahiptir; yani çok güzeldir!

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Bir gün gelir ve gözümüz, saçımız, burnumuz doğal birer parçamız olmaktan çıkıp dışsallaşır, “dış görünüşümüz” çerçevesine hapsolur. Bu noktadan itibaren herkes dış görünüşünün “güzel” olmasını umut eder. Daha doğrusu herkes, güzelliğinin bir başkası tarafından onaylanarak kabul görmesini ister. Eva Dax’ın yazıp Sabine Dully’nin resimlediği Korkunç Güzelsin!’in kahramanı Gorgor da işte tam bu durumda.

Dış görünümün o büyük etki alanını, çocuk okurlar için anlaşılır kılmak adına, mevcut canavar motifini kullanan bu eserde küçük canavar Gorgor, sesinin fena hâlde yüksek, gücünün dehşet verici, hızının ise feci olduğundan emindir. Ama “güzel” olup olmadığı hakkında hiçbir fikri yoktur. Bir gün aynaya bakar, burnu kocaman, kulakları ise fırlaktır. Bir anda zihninde şüpheler filizlenir. Acaba güzel midir Gorgor. Hepimiz gibi o da duymak istediği yanıtı ve onun getireceği beğeni ile onayı, ilkin yakınlarından bekler. Ailesi ve arkadaşları, Gorgor’un tam olarak göründüğü gibi olduğunu onaylar ve onu kucaklayıp öper. Küçük canavar Gorgor en büyük, en yamru yumru ve irinli siğillere; en tombik, en yağlı, en kassız ve en pis göbeğe; en kabuklu, en küflü ve en solgun deriye sahiptir; yani çok güzeldir!

Metinde çokça tekrar edilen bir şeyin “en” olma durumu ve kapaktaki “felâket güzel, feci güzel, korkunç güzel” gibi kelimelerin yarattığı yoğunlaşma ile Korkunç Güzelsin!, her dış görünüşün benzersizliğinin altını çiziyor. Geleneksel güzellik algısını alt üst eden bu eserde, güzelliğin dış görünüşten ibaret olmadığı mesajı verilirken, asıl olan iç güzelliktir klişesiyle “aslında dış görünüşün güzel değil,” mesajının verildiği bir tuzağa da düşülmüyor. 

Sayfalarda gezinen bir el aynasında, her karakterin kendi yansımasını incelediği bu eser, güzelliğin kendin olmaktan ve güzel hissetmenin ise sevdiklerinin seni olduğun gibi kucaklamasından geçtiğini hatırlatıyor. 

 

 

Korkunç Güzelsin!
Eva Dax
Resimleyen: Sabine Dully
Türkçeleştiren: Başak Sözer
Editör: Damla Kellecioğlu
TukoTuko Kitap, 36 sayfa
Show More