İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hayvanlar sandık başında!

“Aday”, “kampanya”, “seçmen” ve “oy” gibi sözcükler altı çizili, kalın harflerle yazılmış ve son sayfada bu kavramların tanımları bir sözlükte sunulmuş.

Yazan: Meryem Ermeydan

Bazen kral olmak için bir taç, bir asa ya da herhangi bir sembolik nesne gerekmez. Orman yaşamında aslan soyundan gelmek kral olmak için yeterlidir. Bazen de bir damla, bardağı taşırmaya yeter. Orman halkı, Kral Aslan’ın bencilliklerine artık sessiz kalamazlar. Kralın, nehrin akış yönünü değiştirip mağarasının önüne bir havuz yaptırmasıyla orman halkı arasında sorgulamalar, tartışmalar ve protestolar başlar: “Su herkese aittir! Nehrimizi geri ver!” 

Bu yaşananlar Aslan’ın umurunda bile değildir. Vakit bazı geleneklerin değişme vaktidir. Ama nasıl? Bir geleneği yaşatmak kadar değiştirmek de zordur, zaman alır. Yeni bir lider istediklerine karar veren hayvanlar, demokratik bir seçim yapmayı planlar. Seçim kuralları belirlenir. Maymun, Tembel Hayvan, Yılan ve Aslan aday olup seçim kampanyalarına başlarlar. Broşürler, televizyon programları, posterler, halkla fotoğraf çektirmeler, konuşmalar, birbirlerine sataşmalar, rüşvet, kavgalar… Ormanda, hepimizin alışık olduğu seçim manzaraları yaşanır. Seçim gününde sandığa atılan oylar Bilge Baykuş’un gözetiminde açılır. Oy çokluğu ile Tembel Hayvan yeni başkan seçilir ve zafer konuşmasında birlikteliğin önemine vurgu yapar. Maymun, seçim kuralını ihlal ederek kampanya boyunca seçmenlere muz dağıttığı için diskalifiye olur.

Kitabı meydana getiren sözcükler ve görseller sertlikten, ayrımcılıktan uzak;  cehalet yerine katılım, tartışma ve ciddiyet dolu demokratik bir seçimi tasvir ediyor. 

Kapak görselinde sandık başında toplanan karakterlerin ifadeleri, bir değişimin başlayacağını işaret ediyor. Seçim gününü canlandıran sayfada, sandığa giden karakterlerin birer silüet olarak resmedilmesi; renk, dil, ırk fark etmeksizin seçim sandığında herkesin eşit olduğunu gösteriyor. 

Başkan adaylarının posterlerinde, en güvendikleri kişilerin başkan yardımcıları olarak yer alması adaylar hakkında bize ipuçları veriyor. “Aday”, “kampanya”, “seçmen” ve “oy” gibi sözcükler altı çizili, kalın harflerle yazılmış ve son sayfada bu kavramların tanımları bir sözlükte sunulmuş. Konuşma balonları okuma sürecini ilgi çekici hâle getiriyor. Son olarak Nazlı Gürkaş’ın metinlerin çevirisindeki başarısının, kitabın değerini arttırdığının da altını çizmek isterim.

 

 

 

Ormanda Seçim Var
André Rodrigues, Larissa Ribeiro, Paula Desgualdo ve Pedro Markun
Resimleyen: Johanna Lumme
Türkçeleştiren: Nazlı Gürkaş
Editör: Didem Demir
Tekir Kitap, 48 sayfa
Show More