İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yoksa biz miyiz anormal?

Hanzade Servi, haber yapmak üzerine kurduğu bu kısacık öyküsünde, gözlem yapmayı ve farklı bakış açılarını değerlendirmeyi teşvik ederek sıradanlık ve ilginçlik gibi kavramları çok sade bir dil ve neşeli bir üslupla ele almış.

Yazan: Sanem Erdem

 “Köpeğin insanı ısırması değil, insanın köpeği ısırması haberdir.” Gazetecilik söz konusu olduğunda muhtemelen hemen herkesin işittiği bir ifade bu. Öte yandan, sürekli maruz kala kala normal­leştirmeye başladığımız olağan dışı hâl ve olaylara da uygun düşüyor bir ba­kıma. Bitmek bilmeyen şu salgın, ardı kesilmeyen zamlar ve ülkece yaşadığımız envai çeşit sorunun artık kimseyi şaşırtmaması yahut marketlerde söylenerek alışveriş yapan insanları değil de neşeli olanları garip karşılamamız gibi. 

Bu normallik mevzusu, Hanzade Servi’nin Çok İlginç Bir Haberim Var adlı kitabının da ana temalarından biri. Öğretmeninin verdiği ödev üzerine ilginç bir haber yakalamaya çalışan İpek, etrafındaki her şeyin sıradan olmasından şikâyet ede ede dolaştığı sırada, çocuk parkında lolipop yiyerek salıncakta sallanan yaşlı bir amcayı görüyor. Haber arayışının devamında çiçekleriyle konuşan bir kadın ve müziğe gerek duymaksızın dans eden bir adam ile karşılaşan kahramanımız, ilginç haber konuları bulduğunu zannederken asıl sıra dışı olanın kendi bakış açısı olduğunu öğreniyor. İhtiyaç duyduğu haberin burnunun dibinde olduğunu fark eden İpek’in hikâyesi farkındalık ile bakmanın, görünenin üzerinde düşünüp doğru bir değerlendirme yapmanın ne kadar önemli olduğunu vurgularken, bir yandan da normal kavramına ve önyargılara dair eleştirel düşünmeyi teşvik eden küçük soru işaretleri bırakıyor.

Gazetecilik geçmişi olan Hanzade Servi, haber yapmak üzerine kurduğu bu kısacık öyküsünde, gözlem yapmayı ve farklı bakış açılarını değerlendirmeyi teşvik ederek sıradanlık ve ilginçlik gibi kavramları çok sade bir dil ve neşeli bir üslupla ele almış. Tudem’in okumaya isteksiz veya okuma güçlüğü çeken çocuklara yönelik “Sen de Oku” koleksiyonu için hazırlanan Çok İlginç Bir Haberim Var, geniş satır aralıklı sayfa düzeni ve iri puntolu yazı karakterleri ile okumayı kolaylaştırırken, Gül Sarı’nın hikâyeye eşlik eden siyah beyaz çizimleri de sıkılgan okurları sevimli bir görsel dil ile yakalamayı başarıyor.

 

 

Çok İlginç Bir Haberim Var
Hanzade Servi
Resimleyen: Gül Sarı
Editör: Ümit Mutlu
Tudem Yayınları, 48 sayfa
Show More