İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Farkını keşfet, onu bir madalya gibi göğsüne tak!

Ünlü hayvan bilimci Dr. Temple Grandin’in güçlüklerle ve ilhamla dolu başarı yolculuğunu anlatan Resimlerle Düşünen Kız – Dr. Temple Grandin’in Hikâyesi, Ginko Çocuk’tan çıktı.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

İçinde bulunduğumuz yüzyılda, insanların varoluş sorgulamalarının başarı, sosyal kabul ve yetenek gibi başlıklar üzerine yoğunlaştığını düşünüyorum. Bu yüzden “yetersizlik” hissinin, sessiz ve derinden yayılan bir tür duygusal salgın olduğuna dair iddiaya bile girebilirim. Ben, bu salgın karşısında bağışıklık kazanabilmek için şöyle bir inanç sistemi geliştirdim: Herkesin beyninde -farazi olarak- yüz tane ampul olduğunu düşünüyorum. Herkes birbirinden farklı noktalardaki ve farklı sayıdaki ampulleri yakabiliyor. Kimisi aynı anda beş tanesini aynı parlaklıkta yakabilirken kimisi farklı zamanlarda, on farklı noktadaki ampule enerji gönderebiliyor. Kimileriyse belki sadece iki ampul yakabiliyor ama bunları güneş kadar parlak bir kuvvetle aydınlatabiliyor. Böyle düşünmek, beni, insanları yetenekleri kadar duygusal yapılarıyla da kabullenme ve farklılıkların doğallığını anlama konusunda gerçekten çok rahatlatıyor. Ayrıca bu sayede, kimi zaman bana da uğrayan “yetersizlik duygusu” ataklarını sakince atlatabiliyorum.

Peki, hiç kimse bana fikrimi sormadığı hâlde ben bunca lafı niye anlattım? Çünkü bugün bu sayfada buluşmamızı, Dr. Temple Grandin’e borçluyuz ve onun vesilesiyle “farklı” olmaktan, “farklı” düşünmekten, “farklı” olanla barışabilmekten bahsedeceğiz.

Julia Finley Mosca’nın kaleme aldığı, Resimlerle Düşünen Kız – Dr. Temple Grandin’in Hikâyesi kitabı, otizmli hayvan bilimci Temple Grandin’in ilham dolu yaşam hikâyesini bir çırpıda anlatıyor. Grandin’in hikâyesi, otizmin kendisine getirdiği “farklı” tanımını nasıl hayatının başarısına çevirebildiğini, hatta nasıl göğsünde bir madalya gibi taşıdığını görmek açısından son derece kıymetli. Mosca’nın anlatısı da bu “farklılık”ı anlayabilmek ve barışabilmek için olabildiğince erken bir karşılaşma fırsatı yaratıyor. Zaten kitap, Mosca’nın “Kendini yalnız hissetmiş tüm çocuklar için” notuyla başlıyor. Temple Grandin’in “resimlerle düşünerek” döşediği başarı yolu, uzaktan bakınca neredeyse aşamaları giderek zorlaşan ama sonu mutlu bir bilgisayar oyunu gibi görünüyor.

Kitap, Grandin’in eğitim hayatı sonrasında hayvancılık dünyasında bir bilim kadını olarak var olabilme çabasına ve konuşma güçlüğü çeken biriyken nasıl başarılı bir konuşmacıya dönüştüğüne dair birçok önemli detaya değinse de hitap ettiği yaş kitlesi gereği, hikâyeyi oldukça kompakt biçimde aktarıyor. İtiraf etmek gerekiyor ki bu hâl, yetişkin okurlar için anlatının tadını damakta bırakıyor. Julia Finley Mosca’nın gönlü de buna razı olmamış olacak ki, kitabın sonunda yetişkin okurlara yönelik daha geniş bir özet sunuyor. Ayrıca Grandin’in hikâyesini daha derinlemesine öğrenmek isteyenler için onun konuşmalarına ait uzantıları ve hikâyesini anlatan filmin detaylarını da paylaşıyor. Böylece kitabın yaş aralığını genişleterek ona zamansız bir kaynak kimliği kazandırıyor.

Bu anlatı, Daniel Rieley’ın çizimleriyle destekleniyor. Yazar Julia Finley Mosca, anlatımında şiirsel ve harmonik bir dil benimserken Rieley, iri hatlı grafiklerle Grandin’in hayatının önemli kırılımlarını tarif ediyor. Resimlerle Düşünen Kız – Dr. Temple Grandin’in Hikâyesi kitabı Türkiye’deki okurlarla Ginko Çocuk sayesinde buluşurken, kitabın Türkçe çevirisi Ferhat Sarı imzası taşıyor. Kitabın Türkçedeki ilk baskısında birkaç tashih göze batıyor ancak bu hataların ilerleyen baskılarda düzeltileceğinden eminim.

Resimlerle Düşünen Kız – Dr. Temple Grandin’in Hikâyesi, aslında Julia Finley Mosca’nın 4 kitaplık Amazing Scientists – Harika Bilim İnsanları serisinin ilk eseri. Aynı zamanda, serinin Türkçeye kazandırılan ilk kitabı. Mosca, serinin tamamında tıpkı Grandin gibi muhteşem başarılara imza atmış bilim kadınlarının hikâyelerine odaklanıyor. Serinin diğer eserlerinin de kısa sürede Türkçeye kazandırılması ümidiyle…

 

 

Resimlerle Düşünen Kız – Dr. Temple Grandin’in Hikâyesi
Julia Finley Mosca
Resimleyen: Daniel Rieley
Türkçeleştiren: Ferhat Sarı
Editör: Suzan Geridönmez
Ginko Çocuk Yayınları, 48 sayfa
Show More