İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bedenini sev!

Hikâyemizin kahramanı Eliz annesinden güç alan küçük bir kız. Sınıf arkadaşlarına, babasına ve karşılaştığı herkese annesinin bir kaplan olduğunu söylüyor.

Yazan: Seda Aksoy Evren

İnsan ya da hayvan, hiçbir canlı birbirine benzemiyor. Kimi çilli kimi çizgili. Bazıları dişlek veya kepçe kulaklı. Farklıkları yazmakla bitiremeyiz. Oysa hemen tüm canlılar, ilk ilişkilerini annelerine dokunarak kurarlar. Ten teması sayesinde, yabancı oldukları bu dünyada güvende hissederler. Büyüdükçe kendilerini sarmalayan deriye ve bedenlerine alışmaya başlarlar.

Hikâyemizin kahramanı Eliz de annesinden güç alan küçük bir kız. Sınıf arkadaşlarına, babasına ve karşılaştığı herkese annesinin bir kaplan olduğunu söylüyor. Annesi kaplan ama sivri dişleri yok ya da ormanda vahşi şekilde avlanmıyor. Eliz’in annesini kaplan olarak görmesinin sebebi, annesinin hamile olduğu zamandan kalma çatlakları…

Eliz bu çatlakları hem güzel buluyor hem de bir güç simgesi olarak görüyor. Hikâyenin devamında, yüzündeki çillerden dolayı arkadaşları ona “benekli” dediğinde güçlü kalabilmek adına bu çözümü bulduğunu anlıyoruz.

Eliz’in “kaplan” annesi, “bedensel farklılık” konusunu hayvanlar üzerinden anlatmaya çalışıyor ona. Zebranın çizgisinin, zürafanın beneklerinin veya papağanın renkli tüylerinin onları diğerlerinden özel kıldığını anlatıyor şu kelimelerle: “Tüm hayvanların birbirine benzediğini düşün. Dünya oldukça renksiz olurdu.

2021 Selfies Book Awards ödüllü Benim Annem Bir Kaplan’ın yazarı Kate Claxton, anlatısında vücudumuzu sevmemizi ve sevgiyle kucaklamamızı öğütlüyor bize. Angela Mayers ise coşkulu çizimleri ile kitabı daha da keyifli hâle getirmiş.

Barışa ve huzura çok daha fazla özlem duyduğumuz günümüz dünyasında, tüm canlıları sevgiyle kucaklayabilmenin yolu, bedenlerini olduğu gibi sevebilmeyi öğrenen ve bireysel farklılıklarını keyifle kabullenen çocuklar yetiştirmekten geçiyor. Tam da bu yüzden, “içinde bulunduğun bedeni sev” mesajı çocuklar için harika değil mi?

Benim Annem Bir Kaplan – Beden Algısı Hakkında Cesaret Veren Bir Hikâye
Kate Claxton
Resimleyen: Angela Mayers
Türkçeleştiren: Hayriye Selen İyicil
Editör: Petek Halman Kara
Okuyan Koala Yayınları, 32 sayfa
Show More