İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Büyüklere rağmen ne güzel büyüyeceksin!

Filiz Özdem, güzeller güzeli, gece karası saçlı çocuğun aile üyelerinin mesleklerini hoş yanlarıyla anarken, her birini geride bırakıp sadede geliyor.

Yazan: Adnan Saracoğlu

Düşünsenize, bir çocuk var karşınızda, sorabileceğiniz milyonlarca soru, kışkırtabileceğiniz muazzam bir hayal gücü ve siz sora sora şunu sorabiliyorsunuz: “Büyüyünce ne olacaksın?” Çocuk o andan itibaren yetişkin aynasından kendini seyredip, beklentiye karşılık vermeye, hiç gereği yokken ve daha çok erkenken yetişkin dünyasına kendisini uyarlamaya başlıyor. Yıllarca en popüler üç cevabın doktor, mühendis, öğretmen olması boşuna değildir. Çocuk toplumsal beklentinin farkındadır, uyum sağlamış hayal gücünü kazığa bağlamıştır.

Neyse ki elimizdeki kitap bu tuzağın berisinden dolanıp ta uzaya sıvışıyor. Yetişkinlere kırmızı gül dağıtmayı ihmal etmeden üstelik… Filiz Özdem, güzeller güzeli, gece karası saçlı çocuğun aile üyelerinin mesleklerini hoş yanlarıyla anarken, her birini geride bırakıp sadede geliyor. Doktor anne, mimar baba, arkeolog teyze,  müzisyen dede, çiftçi diğer dede, terzi anneanne ve  dünyadan göçüp melek olan babaanne uzayla sözleşmiş çocuk için ısınma turlarındaki duraklar âdeta. Ses merkezli şiirsel bir metni tercih etmeyen yazar, her mesleğin karakteristik yanlarını vurguluyor, çocuk mesleklerle paslaşıp şutunu daima uzaya çekiyor.

Kitabın alametifarikası ise Delioğlu Usta’nın rengin alayına banıp banıp şenlendirdiği illüstrasyonları. Bırakın ülkemizde, dünyada bile benzerini bulamayacağınız bu şölen, yalın bir metni kanatlandırıp atmosfer ötesine taşıyor. Delioğlu karanlığı, Delioğlu kazıma etkileri, Delioğlu geometrik çizgileri ve cam gibi gözler! Bazı yerlerde, Usta büsbütün sınırları kaldırsa ve uzaya da mührünü vursa dediğim oldu ama sağlık olsun varsın uzay sade kalsın.

Singer’in tıkır tıkırları gibi işleyip giden metinde son cümle az biraz battı bana: “Kimseye söylemedim astronot olmak isterim,” diyen çocuk, aslında en başından itibaren okura hep bunu söylüyor. Yoksa soru sormayı bilmediği gibi cevabı dinlemeyi de beceremeyen yetişkinlere yüz sekseninci kez tekrar mı ediyor?

Bir şey olması, hele büyüyünce bir şey olması gerekmeyen, şimdiden çok güzel şey olan çocukların büyümeyle ve yetişkinlerle imtihanı bir türlü bitmiyor.

 

Büyüyünce Ne Olacağım?
Filiz Özdem
Resimleyen: Mustafa Delioğlu
Editör: Hazel Bilgen
Yapı Kredi Yayınları, 32 sayfa
Show More