İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

İlk kar tanesi düşene kadar…

Sebastian Meschenmoser, yazıp resimlediği Kışı Beklerken adlı kitabında hem sözcükleri  hem desenleri ince bir mizahla taçlandırmış.

Yazan: M. Banu Aksoy

Karla ilgili ilk anınızı hatırlıyor musunuz? Benim gözlerimin önüne, ilk kar anım değil belki ama çocukluk yıllarımdan pek çok kar anısı diziliyor peş peşe… Bunların çoğunda gökten topak topak kar pamukçukları dökülüyor. Karın nasıl oluştuğuna dair bilimsel açıklamaları göz ardı ediyorum ve her seferinde gökten dökülen bu tuhaf beyazlıklara bakarak büyüleniyorum. Peki ya karın nasıl bir şey olduğunu hiç bilmeseydim ve ilk kez kar yağışına tanık olsaydım? İşte bu noktada sincabın heyecanına ve merakına ortak oluyorum.

Beyaz, ıslak, soğuk ve yumuşak… Keçi karı böyle tarif etmişti! Kışları hep uyuyarak geçiren sincap, bu tarifi duyunca bu yıl bir değişiklik yapmaya ve ilk kar yağana dek uyanık kalmaya karar verir. Ancak ağırlaşan göz kapaklarına söz geçirmek ne mümkün! Uyumamak için hareket etmenin iyi bir çözüm olacağını düşünen sincap, hareketleriyle kirpinin rahatını kaçırır. Böylece kirpi de sincapla birlikte ilk düşecek karı beklemeye başlar. Uyumamak için şarkılar söyleyen sincap ve kirpiye bu kez ayı katılır. Uyudu uyuyacaklar kervanı sadece beklemenin yetmeyeceğine karar verip çevreyi araştırmaya ve buldukları beyaz, ıslak ve soğuk şeylerin kar olup olmadığını anlamaya çalışırlar. Peki ilk kar tanesi düşünce ne yaparlar? Kitabın sonunda sadece biz okurların değil, ormanda gezinen başkalarının da şaşırdığını ekleyeyim.

Sebastian Meschenmoser, yazıp resimlediği Kışı Beklerken adlı kitabında hem sözcükleri  hem desenleri ince bir mizahla taçlandırmış. Kitabın yalın metni yer yer aradan çekiliyor ve böylece enfes, sözsüz sahnelerle baş başa kalıyoruz. Meschenmoser,  kuru boyayla yaptığı güçlü desenlerinde kâh oraya kâh buraya yaptığı ufak dokunuşlarla sincabın delişmenliğini ustaca ortaya koyuyor. Karakterlerin ifadeleri ise yüzümüzde hep bir gülümsemeye neden oluyor.

Kışı Beklerken sincap ve arkadaşlarının tek macerası değil. Sebastian Meschenmoser’in “Bay Sincap” serisinde beş kitap daha mevcut. Umarız bu kitapları da ilerleyen zamanda okuma şansı buluruz.

Kışı Beklerken
Sebastian Meschenmoser
Türkçeleştiren: Selen Akhuy
Editör: Seda Kostik
Kuraldışı Çocuk Yayınları, 64 sayfa
Show More