İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sayıların gücü adına

Kitabın oldukça samimi ve esprili bir dili var. Bu açıdan da okunması rahat. Hikâye güzel kurgulanmış; kurgunun matematiği sağlam da diyebiliriz.

Yazan: Toprak Işık

Maceranın adı: Biri Şu Sayıları Toplasın! Burcu Ünsal yazmış, Ezgi Keleş resimlemiş. Eser, Can Çocuk markası ile raflardaki yerini almış. Kahramanlarımız, sayılara ve şekillere gönül vermiş, bir doz matematik almadan uykuya dalamayan, uyandıktan sonra da sabah matematiğini yapmadan güne başlayamayan bir grup genç… Ah, bu bizim matematik tutkumuz! Yediden yetmişe herkes mi sayıları bu kadar sever? Hayatta başka güzel şeyler de olduğunu ne zaman anlayacağız?

Evet, evet, kimseyi inandıracak bir giriş olmadı bu. Burcu Ünsal gerçekçi bir kitap yazmış ve kahramanlarını da bir sınıfta matematiği en sevmeyenler arasından seçmiş. Okuyunca hemen tanıyacaksınız; oğlanlar bizim oğlanlar, kızlar bizim kızlar… Dert de bizim derdimiz tabii. Ne olacak bizim matematikle bu kavuşamama hâlimiz?

Böyle efkârlı bir giriş yapınca, bozlak havasında acılı bir kitap gelmesin sakın aklınıza. Matematikte istediğimiz yerde değiliz ama acıyı bal eylemekte yüzlerce yıllık bir geleneğin mirasçısıyız. Burcu Ünsal matematikteki durumumuza ah vah etmek yerine, yaraya merhem olsun diye bir kitap yazmış. Eserine, mesleğine gönül vermiş bir öğretmeni işin uzmanı olarak konuk etmiş: Gözü tablet bilgisayarından başka bir şey görmeyen Pınar, gıyabında ondan Bünyamin diye bahsediyor. Sadece Bünyamin… Asker arkadaşıymış gibi… Laf buraya gelmişken bir tartışma açılabilir: Çocuklar ve gençler için yazılmış kitaplarda ne kadar sansür olmalı, yanlışlara ne ölçüde yer verilmeli?

Hepimiz biliyoruz, öğrenciler öğretmenlerinin arkasından, onlar kraliyet ailesinin mensuplarıymış, kendileri de saray terbiyesi almışlarcasına konuşmuyorlar. Buna rağmen okurun karşısına çıkan bir kitapta öyleymiş gibi mi yapmalıyız? Bazı yazarlar, evet gerçek hayatta bir sürü yanlış var ama olumsuz örnekleri kitaba taşıyıp pekiştirmek doğru değil diyebilir. Bazıları da olumsuz örneklerin tamamen yok sayıldığı, gerçeklerden kopuk bir dünyada gençleri ağırlamanın mümkün olmayacağına inanabilir. Herkes kendi görüşlerine uygun eserler yazmakta özgürdür. Buna karşın yayınevlerinin böyle konularda yazarların özgürlüğüne saygı duyması önemli ve Can Çocuk bu anlamda doğru bir tavır sergilemiş.

Sakın bu yazıya konu kitabın, bir dolu olumsuz örnek barındırdığı düşünülmesin. Bu konudaki en radikal tavrı öğrencilerden birinin öğretmeninin arkasından konuşurken adını vermesi, ki açıkçası kitabın kendi atmosferinde bunu hiç de yadırgamıyorsunuz.

Yazarın asıl derdi okurla matematiğin arasını yapmak. Bu anlamda başarılı olduğunu söylemek mümkün. Hikâyenin olağanı biraz zorlayan akışı içine matematik, ustalıklı bir şekilde dâhil edilmiş. Bünyamin Bey’in öğrencileri için hazırladığı hınzırca bir oyun sayesinde… Derslerden sonra ailelerine de haber verilerek okulda kalmak zorunda bırakılan dört arkadaş, eve dönüş vizelerini alabilmek için öğretmenlerinin hazırladığı matematik dolu bir oyunun tüm aşamalarını geçmek zorundalar. Kurgulanan oyun eğlenceli. Okur da takip ederken zevk alacak ve soruların çözülmesi çabasına dâhil olacaktır.

Kitabın oldukça samimi ve esprili bir dili var. Bu açıdan da okunması rahat. Hikâye güzel kurgulanmış; kurgunun matematiği sağlam da diyebiliriz. Karakterlerin plastik olmaması, her birinin kendine özgü orijinal ve aynı zamanda inanılır özelliklerinin bulunması da güzel. Kahramanlar, inanılırlığı zorlayacak keskin dönüşümler geçirmiyorlar. Yani kitapta eğlenceli ama gerçek bir dünya var.

Çocuklarımıza bilgi veren, onların zihinsel gelişimlerine katkı sağlayan her eser değerlidir. Peki burada edebi bir değer de söz konusu mudur? Biri Bu Sayıları Toplasın ve benzeri kitaplar için bir edebiyat testi yapılabilir: Kitabın içindeki bilgilerin tamamını atsak ya da yok saysak geriye edebi bir tat kalıyor mu? Burcu Ünsal’ın eseri için bu soru olumlu yanıtlanabilir. Biri Şu Sayıları Toplasın! içindeki matematik olmasa da çocukların keyifle okuyabilecekleri bir kitap. Hem edebiyata hem de matematiğe çok ihtiyacımız var. Birilerinin böyle kitapları okuması ve o sayıları toplamak için daha istekli hâle gelmesi hepimizi memnun eder.

 

 

 

Biri Şu Sayıları Toplasın!
Burcu Ünsal
Resimleyen: Ezgi Keleş
Editörler: Mehmet Erkurt, Ceylin Aksel Can Çocuk Yayınları, 94 sayfa
Show More