İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir küçük iyiliğin yayılma hâli

Bazen hayata baktığımız taraf olumsuzsa hep daha da olumsuzunu görmeye devam ederiz. Oysa birinin küçücük bir iyiliği, bütün akışı değiştirebilir.

Yazan: Adalet Çavdar

Bu yazıyı yağmurlu bir İstanbul gününde yazıyorum ve şu an sokakta olmadığıma şükrediyorum. Çünkü İstanbul, yağmur romantizminin yapılabileceği en son şehir sanırım. İnsanların -sanki şekerden yapılmışlar da eriyeceklermiş gibi- hızla hareket ederken birbirlerinin üstlerine basmaları; şemsiye taşıyanların asla yanlarından geçenleri fark etmemeleri; arabaların fütursuzca geçip ortalığı çamura bulamaları ve en fenası da kaldırım taşlarına bastığınız anda üstünüze fışkıran çamurlu su! Bütün bunlara rağmen yağmur yağarken siz deniz kenarındaysanız, hani oldu da denk geldi bir nefes alacak zamanınız da var, en güzel gökkuşağını yakalama şansınız olabilir. Tabii bu durum, uslu bir çocuk olursak Şirinler’i görebileceğimiz iddiasıyla neredeyse aynı oranda bir olasılığa işaret etse de…

Mireia Vidal’ın yazdığı, Anna Font’un resimlediği, Elif Dinçer’in çevirip dilimize kazandırdığı Bugün Nasılsın? Şubat ayında abm Yayınları tarafından yayımlandı. Yağmuru, güneşi, gökkuşağını anlatan kitap bir kasabada geçiyor. Yağmur yağarken insanların telaşla etraflarının farkında olmadan yaptıkları şeylerin etkilerini anlatıyor: Birinin pantolonuna su gelmesini, koşarken bir diğerinin çiçeklerinin düşmesini, sıra bekleyenleri, otobüste oturacak yer bulamayanları… Bunların hepsi yağmurun negatif yanları gibi görünse de yere düşen çiçek buketinden bir çiçeği görüp, üstüne basmadan onu alıp annesine çizdiği resimle birlikte hediye eden çocuk bir anda havanın yumuşamasına neden oluyor.

Çünkü bazen hayata baktığımız taraf olumsuzsa hep daha da olumsuzunu görmeye devam ederiz. Oysa birinin küçücük bir iyiliği, bütün akışı değiştirebilir. Bu kelebek etkisi kitabın devamına da yansıyor. İşini seven bir kadın, taze balıkla yemek yapan ve aile büyüğüne götüren adam, terlik almak için gittiği dükkana yardımcı olmak isteyen yaşlı kadın, kocaman ayaklarına uygun bir ayakkabı bulan ayakkabıcı… Ve sonunda açan güneşle ferahlayan gökyüzü ve insanları karşılayan gökkuşağı!

Kitabın sonunda yağmura, yağmurlu atasözlerine ve gökkuşağına dair bir yazı var. En sonunda ise yağmur gibi gelen kötü sözlerle nasıl baş edeceğimize dair bir not. Hepimize lazım! Bu kitap keşke yetişkinlere de yağmur gibi gelen kötü haberlere karşı ne yapacağını söyleseydi.

 

 

Bugün Nasılsın?
Mireia Vidal
Resimleyen: Anna Font
Türkçeleştiren: Elif Dinçer
Editör: Zeynep Aras
abm Yayınları, 36 sayfa
Show More