İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir orman hayal etmek…

Yemeni oyalarının anlatılmamış, sihirli hikâyesi

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Uzaydaki Renkli Orman’ın kapağında, bir iğne oyası motifine tutunmuş bir kız çocuğu havada süzülmekte. Peki Maya isimli bu kız nereye gitmekte böyle? Lim gezegeninde yaşayan büyükannesi Seniha Hanım’ın yanına elbette. Maya, son günlerde kendini biraz keyifsiz hisseden büyükannesini, şifalı simsefa ağacının tohumu ile iyileştirmeye kararlı.

Ilgım Veryeri Alaca’nın yazıp çizdiği bu kitaptaki, yoğun ve uzun süreli bir emeğin ürünü olduğu hemen belli olan, farklı ve sıra dışı illüstrasyonlar insanı ilk bakışta kendi etki alanına çekiveriyor. Sanatçı, aslında çok tanıdık bir nesneyi; yemeni oyalarını geleneksel kullanım mecrasından çok farklı bir yerde, bir çocuk kitabında ana öğe olarak kullanmış. Birbirlerine ince ince düğümlenen iplerin meydana getirdiği çeşitli motifleri soyut resimlere dönüştürmüş Ilgım Veryeri Alaca. Böylelikle izleyici kâh minik bir tohumun kesitine yakından kâh koca bir evrene uzaktan bakıyormuş gibi hissediyor.

Birçok farklı tekniğin kullanıldığı, mor, mavi ve yeşilin farklı tonlarının hâkim olduğu bu kitabın kimi sayfaları ise yarı saydam. Böylelikle iki farklı sahne birleşerek bir üçüncüyü ortaya çıkarıyor. Uzaydaki Renkli Orman’ın hikâyesi de aynı şekilde gerçek ve fanteziyi, insanlar ile robotları, bildiğimiz ve hayal ürünü çiçekleri bir araya getiriyor. Ilgım Veryeri Alaca’nın eseri, okuyucuyu hayal kurmaya davet eden yepyeni bir iğne oyası motifi gibi.

Üstelik kitap sadece kendi ile açılıp kapanmıyor, hikâyenin sonunda dünyadaki farklı botanik bahçelerinin İnternet sayfalarından, bitkiler, ağaçlar ve oyalar hakkındaki çeşitli kitaplara uzanan bir seçki de yer alıyor.

 

 

Uzaydaki Renkli Orman
Ilgım Veryeri Alaca
Editör: Rana Alpöz
Koç Üniversitesi Çocuk Yayınları, 48 sayfa
Show More