İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Işıkları kapatır mısınız! Artık uyuyacağım.

Kitap, uyku saati geldiğinde ışıkların kapatılmasından hoşlanmayan Leonard’ın karanlıkla mücadelesini konu alıyor.

Yazan: Fethi Yılmaz

Korku, herkes için en doğal yaşam deneyimlerinden birisidir. Herhangi bir durum ya da uyarıcı karşısında bu duygu belirip, bizi olmayacak şeyleri düşünmeye itebilir. En basit hâliyle hayatımızın herhangi bir evresinde yaşayabileceğimiz ve herkes için sıradan olan temel bir duygudur korku… Yetişkin ya da çocuk olmak, bu durumu değiştirmez. Çünkü korku, bizi tehdit altında hissettiren o ana karşı verdiğimiz en hızlı yanıttır. Çocuklar ise bu korku durumu için yetişkinlere kıyasla daha büyük risk altındadır. Çünkü çocukluk en savunmasız olduğumuz dönemdir. Özellikle herhangi bir görsel uyaranın olmaması çocuklarda kaygı, belirsizlik ve gerginliği arttırır. Bu gibi durumlarda korkuyu ortaya çıkaran en belirgin tetikleyici karanlıktır.  Josh Pyke’ın kaleme aldığı, Chris Nixon’ın resimlediği Hadi Işıkları Kapat Leonard, karanlıktan korkan çocuklar için harika bir çözüm önerisi ile bize merhaba diyor.

Kitap, uyku saati geldiğinde ışıkların kapatılmasından hoşlanmayan Leonard’ın karanlıkla mücadelesini konu alıyor. Işıklar kapanır kapanmaz zihninde canlandırdığı canavarların tasvirleri ile bizi hayrete düşüyor ve korkunun onda yarattığı etkiye ortak ediyor. Anne ve babasıyla ışıkların kapatılmaması üzerine giriştiği uzun diyaloglarla çocukluğumuzu hatırlarken, Leonard’ın kendi kendine bulduğu ilginç bir çözüm ile karanlık korkusundan kurtulmanın farklı bir yoluna tanıklık ediyoruz. Gizemli bir kitaptan öğrendiği “Canavarlar nasıl korkutulur?” listesindeki her şeyi tek tek yapmaya başlıyor ve karanlık artık normalleşiyor. Günlerce açık kalan odasının ışığı artık kapanıyor ve Leonard keyifle uykuya dalıyor.

Çocuklara karanlık korkusuyla mücadele etme gücü veren bu kitap, onların kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olacak keyifli bir okuma etkinliğine dönüşüyor. Hadi Işıkları Kapat Leonard, çocuklar için karanlık korkusuyla baş başa kaldıklarında onları çözüme götüren eğlenceli bir öneri ile karanlıktan korkan tüm çocukları ışıkların kapalı olduğu bir oda da uyumaya davet ediyor.

Hadi ışıkları söndürün.

 

 

Hadi Işıkları Kapat Leonard
Josh Pyke
Resimleyen: Chris Nixon
Türkçeleştiren: Sima Özkan
Editör: Bade Baran
Hep Kitap, 32 sayfa

Show More