İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Miklagård’da bir Viking

Kurgusuyla “Vikingler”e öykünen Siri’nin Maceraları, çizimleriyle de bir başka klasiğe, Galyalı Asteriks’in Maceraları’na göz kırpıyor.

Yazan: Safter Korkmaz

Siri akıllı, gözü pek, girişken, problem çözücü, sevimli mi sevimli bir Viking çocuğu. Aynı yaşlardaki Zack, onun yakın arkadaşı ve maceralarındaki yoldaşı. Babası -şişman ve sakallı- Torkel, küçük köylerinin reisi. Civardaki başka bir köyü yöneten İvar ise kahramanlarımızın maceralarında sürekli karşılarına çıkan, kötücül ama beceriksiz karakter.

Bu kurgu size çok tanıdık geliyor değil mi? Bu kısa özetin, ‘70’li yıllardan bu yana birkaç kuşağın anılarında yer etmiş ve hâlâ televizyon ekranlarında çocuk izleyicinin ilgisine mahzar olan “Vikingler” çizgi filmini anımsattığı kesin. İsveçli yazar Runer Jonsson’un kaleme aldığı Vicke Viking isimli romandan uyarlanan çizgi film, seyirci karşısına ilk kez 1974 yılında çıkmıştı. Sonraki yıllarda birkaç sinema filmi uyarlaması da yapılan “Vikingler”, 2013 yılında yeni bir animasyon serisi olarak ekranlara dönmüştü. Bu eğlenceli çizgi filmin kurgusunu hatırlatan ve yazımızda üzerine birkaç kelam edeceğimiz, -şimdilik- iki kitaplık çizgi roman serisinin yazar ve çizeri de aynı Runer Jonsson gibi İsveçli. Patric Myström’ün yazıp Per Demervall’in resimlediği, Siri’nin Maceraları üst başlığını taşıyan serinin ilk kitabının adı İmparatorun Hazinesi. İkincisinin ise Mimer’in Gizemi.

Vikingler’den Asteriks’e

Kurgusuyla “Vikingler”e öykünen Siri’nin Maceraları, çizimleriyle de bir başka klasiğe, Galyalı Asteriks’in Maceraları’na göz kırpıyor. Kitapları elinize aldığınızda karşılaştığınız çizim tekniği, kullanılan renkler, sayfa yerleşimi gibi görsel tercihler, sizi Asteriks’in mizah ve aksiyon dolu dünyasına taşıyacaklarmış gibi hissettiriyor. Bu düşüncemde yalnız olmadığımı, ikinci kitabın arka kapağındaki tanıtım spotlarından anlıyorum. Kitaba dair düşüncelerini belirten bir arkeolog şöyle özetliyor durumu: “Ara sıra insan gerçekten Asteriks ve Obelisk’in İsveç versiyonunu okuyormuş gibi oluyor.”

Tabii ki Siri’nin Maceraları’ndaki aksiyonun dozu Asteriks’in düzeyine erişmiyor. Eserin yaratıcılarının, hedefledikleri okur kitlesine uygun kalem oynatmalarının, bu durumda etkili olduğunu tahmin ediyorum. Dahası bu tercihin yerinde bir seçim olduğunu düşünüyorum. İyiliğin kötülüğe karşı üstün gelişinin kaba kuvvete bağlandığı pek çok çizgi romanın yanında, Siri’nin Maceraları dostluğu ve aklı öne çıkaran tutumuyla farklı bir yerde duruyor. İçerdiği çocuksu saflıkla okurunun içini ısıtan çizgi roman, küçük yaş okur grubu için önemli bir boşluğu dolduruyor. Tabii bu söylediğim, her yaş okurun bu kitapları severek okuyabileceği gerçeğini de karartmamalı.

Gerek kitaplarda akan maceraların içeriğinde gerek kitapların sonuna eklenen özel bölümlerde, Vikingler ve yaşadıkları döneme dair çeşitli bilgilerin paylaşılıyor olması da çizgi romana değer katan şeylerden biri. Öte yandan belki de kitapların en öne çıkarılması gereken yanı, Siri’nin bir kız çocuğu olması. “Vikingler” çizgi filminde ya da pek çok benzeri çizgi roman, roman vb. eserde başkahramanı erkek çocuklar olan maceralara tanık olmaya alışığız. Myström ve Demervall’in bu rolü bir kız çocuğuna vermiş olmaları önemsediğim bir tercih.

İstanbul’dan Birka’ya dolu dolu macera

Serinin ilk kitabı İmparatorun Hazinesi, Türkiyeli okurlar için bir sürpriz içeriyor. Kitaba konu olan hikâyeye İstanbul ev sahipliği yapıyor. Vikinglerin, Miklagård (Büyük Şehir) dedikleri İstanbul’a yelken açıp İmparatora, içinde ne olduğunu bilmedikleri değerli bir kutu ulaştırma görevini üstlenen kahramanlarımız, şaşkın ve beceriksiz kötü adam İvar’ı atlatıp tek parça hâlinde evlerine dönmeyi başarırlar. Bu macera sırasında, bugün Sultanahmet Meydanı olarak bildiğimiz alanda bulunan Hipodrom’da heyecanlı bir atlı araba yarışına da tanıklık etmek mümkün.

İkinci kitapta ise 790 yılında kurulan ve İsveç’in ilk şehri olduğu söylenen Birka’ya gidiyoruz. Siri ve Zack, burada gerçek bir tarihi kişilik olan Fransalı keşiş Ansgar’la birlikte bir hazine avına çıkarlar. Elbette İvar da bir şekilde olaya dâhil olur ve aksiyon başlar. Hikâyenin sonunda hazinenin (o dönem için maddi anlamda da çok değerli olduğu bilinen) zamanında Ansgar’dan çalınan kitaplar olduğu anlaşılır.

Siri ve Zack’in yeni maceralarının yolda olduğu müjdesini de vererek yazıyı burada bitirelim. 

Siri’nin Maceraları – İmparatorun Hazinesi
Patric Myström
Resimleyen: Per Demervall
Türkçeleştiren: Nuray Zeynep Tamer
Editör: Darmin Hadzibegoviç
Yapı Kredi Yayınları, 88 sayfa
Siri’nin Maceraları – Mimer’in Gizemi
Patric Myström
Resimleyen: Per Demervall
Türkçeleştiren: Nuray Zeynep Tamer
Editör: Darmin Hadzibegoviç
Yapı Kredi Yayınları, 88 sayfa
Show More