İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Fenomen olmak, aileyi yeniden bir araya getirir mi?

Bazen roller değişir. Yetişkinler çocuklaşır; anlık duygularına, isteklerine göre başkalarını ya da işin sonunu düşünmeden hareket ederler. Çocuklara da “yetişkin gibi” ortalığı toparlamak, durumu düzeltmek düşer. Tabii en iyi bildikleri yolla, yani İnternetle! Babam Nasıl Fenomen Oldu? işte böyle bir hikâye.

Yazan: Emel Altay

Ben Davis imzalı Babam Nasıl Fenomen Oldu? annesi evi, babası modern dünyayı terk eden iki çocuğun hem kendi başlarının çaresine bakma hem de annelerini geri döndürüp babalarını deliliğin kıyısından çekip alma mücadelesinin hikâyesi. Bu bilindik “ailenin dağılması” hikâyesinde, çağın ruhu da YouTube fenomenliği ve bilgisayar oyunlarıyla gayet güzelce yakalanıyor. 

Bilgisayar çocuğu Nelson, gerçek hayattaki bölüm sonu canavarlarına karşı

Adının Nelson Mandela’dan ilhamla konulduğu bilgisini araya sıkıştıran Nelson, tam bir zamane çocuğu. Hayatı bilgisayar oyunlarından öğrenebileceğine inanan, bilgisayarının başından bir an bile ayrılmak istemeyen 13 yaşında bir çocuk. Korsan gemisinde geçen bir oyunu başarıyla bitirdiği için kendisini deniz tutmayacağına inanıyor örneğin. Hayatta önüne çıkan zorlukları aşmayı, fantastik evrenlerde canavarları alt etmeye benzetiyor. Henüz 5 yaşındaki kardeşi Mary ise televizyonda yayınlanan Korsan Peter çizgi filminin en büyük hayranı. İki kardeş, sıradan hayatlarında mutlu mesut yaşarken yetişkinlerin dünyasında kazanların kaynadığından, değişim çanlarının çaldığından habersizler elbette. Her şey birdenbire oluyor. Nelson bir gün okuldan döndüğünde annesini evde bulamıyor. Annelerinin bir veda mektubu bırakıp evi terk ettiğini anlıyorlar. Bu olaydan kısa süre sonra babası hayatlarını kökten değiştireceklerini açıklıyor. Artık doğal yaşama, köklerine dönme vakti. Tüm elektronik eşyalarla birlikte evi satıyor ve şehir hayatının çok uzağında bir çiftlik evinde yeni bir yaşama başlıyorlar.

Modern hayattan doğal yaşama ani ve sert bir geçiş…

Nelson, oynadığı bilgisayar oyunlarından hiçbir şey öğrenmediyse bile karşısına çıkan zorlukları alt edip nasıl bir sonraki “level”a geçeceğini bilen biri. Babasının aksine… Babasının, vahşi yaşam videolarıyla fenomen olmuş Panter Blimmington-Weltby’i yeni yaşam koçu ilan edip onun gibi bir hayat kurmaktan başka bir planı yok gibi. Bir de aşkla bağlı olup elinden düşürmediği oymacılık uğraşı var. Karısının kendisini ve çocukları terk edişini bu iki şeye sığınarak atlatmaya çalışırken, çocukları da kendi depresyonuna sürüklediğini fark etmiyor. Milenyum çocuklarının elinden tüm elektronik aletleri, İnterneti, modern tuvalet ve duş imkânlarından kahvaltıda yedikleri mısır gevreğine kadar her şeyi bir anda alıp yerine doğal yaşamı koymaya çalışsa da Z kuşağının parlak üyesi Nelson’ın bambaşka planları var. 

Doğayı keşfetmek, doğal beslenmek iyi hoş ama Nelson ve Mary’nin en çok ihtiyaç duydukları şey, anneleri. Babası kendi terk ediliş acısından başka bir şey görmezken Nelson kendisi ve kardeşi için annelerini geri getirmeyi kafasına koyuyor.  Annesinin onları paraları olmadığı için bıraktığını düşünüp çok para kazanmanın yollarını arıyor. Bildiği tek şey olan İnternet, para kazanmak için de en doğru araç gibi görünüyor. Nelson’ın YouTube fenomenliğinden çok zengin olup aileyi yeniden bir araya getirme planı birkaç hesap hatası dışında tıkır tıkır işliyor. Öncelikle kendisi yerine beklenmedik biçimde babası fenomene dönüşüyor. Hem de resimleri tişörtlere basılacak, sözleri sloganlaşıp dillere pelesenk olacak kadar… YouTube videolarından iyi para kazanma planı da başarıyla gerçekleşiyor. Hesap hatası kısımlarında ise Nelson’ın yapacak bir şeyi yok. Yetişkin dünyasının, çocukların anlayamayacağı akıl ve duygu testlerinden geçtiğini, biten bir ilişkiyi canlandırmanın ne para ne de fenomenlikle bir ilgisi olmadığını bilgisayar oyunlarından öğrenmek güç. Yine de hikâyenin sonunda Nelson ve Mary’nin, hem doğaya hem de kendi doğal dünyalarındaki kazanımlara kavuştuğunu söyleyebiliriz. 

Kurgusu ve yan karakterleriyle çok canlı bir hikâye

Babam Nasıl Fenomen Oldu?, çocuk kitapları için hacimli sayılabilecek (258 sayfa) kalınlığına rağmen keyifle ve kolayca okunacak bir kitap. Yazar Ben Davis, tüm kurguyu Nelson’ın olan biteni anlattığı YouTube videosunun metni olarak tasarlamış. Olayların birbirini izlemesi ve genişleyerek sonuca bağlanması, iyi kurgulanmış, akıcı bir video izlemek kadar zevkli. Mike Lowery’nin çizimleri de hâlihazırda canlı olan hikâyeyi daha da renkli kılmış. Özenle yaratıldığı belli olan yan karakterler de (tavuk Gertrude, küfürbaz denizci Scarfrwick favorim) kitabın dünyasını zenginleştirip boyut katıyor. 

Babam Nasıl Fenomen Oldu?
Ben Davis
Resimleyen: Mike Lowery
Türkçeleştiren: Mert Doğruer
Editör: Yağmur Yavaş Aydın
Tudem Yayınları, 258 sayfa
Show More