İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

“BİZ”i büyütmek…

Süper güçleri olan “BİZ” ile tanışmış mıydınız? Varlığı insanı heyecanlandıran, cesaretlendiren ve her şeyi yapmayı daha keyifli hâle dönüştüren bu sihirli kahramanla?

Yazan: Seda Aksoy Evren

“Biz olmak” son günlerde sık duyduğumuz ve pandeminin zorunlu kıldığı yalnızlaşma sürecinin ardından daha da önem kazanan bir kavram. Aidiyet duygusu insan olmanın önemli ihtiyaçlarından biri ve Maslow’un ihtiyaçlar listesinde de üst sıralarda yerini alıyor.

Biz olmak çok özeldir. İnsanların sevgilerini gösterdikleri, değer verdikleri ve zaman geçirdikleri yerlerde ortaya çıkar. Farkına varmadan insanı sarıp sarmalar ve herkesi daha mutlu kılar. Her bir “biz” kendine has özellikler taşır. Alman çocuk kitabı yazarı ve illüstratörü Daniela Kunkel imzalı Bir Küçücük BİZ ise Cem ve Esma’nın “BİZ”ini anlatıyor.

“BİZ” oldukları zaman, Cem ve Esma kelimeler olmadan bile anlaşabilir, sadece sarılarak acılarını dindirebilirler. Korkunç canavarları dahi yenecek kadar cesaretlenir ve yine bu sayede en heyecanlı maceralara bile atılabilirler. Herkese kasvetli gelen yağmurlu havalarda onlar kahkaha atarlar. İşte böyle zamanlarda, “BİZ”in sihirli bir çubuğu olduğunu anlarız.

Ama “BİZ” sevgiden ve paylaşımdan beslendiği için kötü sözleri hiç sevmez. İki arkadaş aynı fikirde olmadığında birbirlerine kızıp aptal sözler sarf edince, “BİZ” sihrini kaybeder ve gittikçe küçülür. Ta ki kalbin en arka köşesinde ortadan kaybolana kadar…

“BİZ” çok kırılmıştır. Geri gelmesi için Cem ve Esra’nın sadece özür dilemesi yetmez. “BİZ”in dışarı çıkmasının tek yolu, her ikisinin de birlikte çaba sarf ederek ona değer verdiklerini göstermesidir. Birlikte geçirilen keyifli anlar, tatlı sözler, kurulan hayaller ve sevgi ile yapılan lezzetli yiyecekler sayesinde “BİZ” tekrar eski gücünü toplar ve büyümeye başlar. Üstelik bu kez eskisinden de güçlüdür.

Birliktelik duygusu, empati kurma ve farkındalık öğelerini ön plana çıkaran bir kitap var karşınızda. Birlikteyken tek başınıza olduğundan daha fazlasını başardığınızı ve bunun çok daha keyifli olduğunu anlatıyor. 

Daniela Kunkel  “BİZ” karakterini yeşil, tüylü ve sevimli bir canavar olarak resmetmiş. “BİZ”i o kadar seviyorsunuz ki onun her zaman kocaman gövdesiyle yanınızda olmasını istiyorsunuz. Yazar “biz olabilmenin” hayatımızı nasıl değiştireceğini ve ilişkilerimize yön vereceğini güzel bir kurgu içinde aktarıyor. Sadece çocuklara değil, herkese… 

Bir Küçük BİZ
Daniela Kunkel
Türkçeleştiren: Elif Alkan Haertwig
Editör: Dilşad Aktaş
Nito Kitap, 32 sayfa
Show More