İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kim daha temiz?

Yazarın metin için seçtiği şiirsel dil, tekerleme tadında kafiyelerle kulağı şenlendirmesinin yanı sıra çocuklar için dikkat çekici bir akış sağlamış.

Yazan: Fethi Yılmaz

Hayvanlar âlemi, sayısız çeşitliliğiyle çocukların merak duygularını besleyen önemli konulardan birisi. Çoğu çocuk için bu merak, belirgin bir şekilde, yakın çevrelerindeki her türlü canlıya olan ilgileriyle kendini belli eder. Dikkatlerini çeken ve onlara sevimli gelen her şey, hayvanların yaşamlarına dair farkındalıklarını zenginleştirmelerine olanak sağlar. Elif Yonat Toğay’ın yazdığı ve Gözde Eyce’nin resimlediği Misi Misgibi, bu farkındalığa katkı sağlayacak bir resimli kitap.

Kitap ilk sayfalardan itibaren, mikropları yok etmeyi görev edinmiş bir sabun olan Misi Misgibi’nin yolculuğuna ortak ediyor bizi. Hayvanlar âleminde temizlik konusunun işlendiği kitabın son sayfalarında, kitaba konuk olan hayvanlarla ilgili özel bilgiler de edineceğiniz bir final yer alıyor. Kitabın okura, hayvanların temizlik rutinlerinden yola çıkarak, temizlik ve hijyenin insanlar için de ne kadar önemli olduğunu hatırlattığını da eklemek gerek.

Yazarın metin için seçtiği şiirsel dil, tekerleme tadında kafiyelerle kulağı şenlendirmesinin yanı sıra çocuklar için dikkat çekici bir akış sağlamış. Misi Misgibi’nin hayvanlarla kurduğu diyaloglar, oyunlaştırmaya müsait kalıpları ile temizlik konusunda merak uyandırıcı ve bilgilendirici. Fakat sayfaların çoğunda metin için bırakılan alanların darlığı, görsel olarak sayfayı doldurma kaygısıyla birleşip kompozisyon açısından yorucu bir görsellik yaratmış. Bu durum, kompozisyonda olması gereken boş-dolu dengesini bozarak metinlerin zorla sığdırıldığı hissini vermiş. Sonuç olarak grafik tasarım açısıdan da kitabı olumsuz etkilemiş. Başrolün tipolojik olarak sabundan çok süngeri andırması, hikâyede adı bile geçmeyen bir solucanın ana karakter muamelesi görmesi de kafa karıştıran başka detaylar. Metin dilinin bu kadar zengin olduğu bir kitap için daha yalın bir kompozisyon anlayışı sergilenebilirdi. 

Çocuklara hayvanları tanıtarak, hem yeni bilgiler öğrenmelerini hem de hijyen/temizlik konusunda farkındalık geliştirmelerini istiyorsanız Misi Misgibi’ye kitaplığınızda yer verebilirsiniz. 

Misi Misgibi
Elif Yonat Toğay
Resimleyen: Gözde Eyce
Editör: Hülya Dayan
Uçanbalık Yayınları, 32 sayfa
Show More