İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

En iyi arkadaşınızı hatırlıyor musunuz?

Sokağa oyun oynamaya çıkıp da arkadaş bulamamanın hüznünü her çocuk bilir; çünkü arkadaşlardan uzak olmak daima sıkıcıdır. Peki yalnızca hayal gücüne sahip bir çocuk, en iyi oyun arkadaşını bulmuş olabilir mi?

Yazan: Elif Hazal Çök

Hayal gücünün sahip olduğumuz en özel yeteneklerden biri olduğunu düşünüyorum. Bu yeteneğimiz, özellikle çocukluk yıllarında özgürce kullanabildiğimiz büyük bir hazinedir. O yıllarda, zihnimizdeki eşsiz boşlukları doldurmak için hiç acelemiz yoktur; hayal gücümüzle açılan kapılar ve yaşadığımız maceralar sonsuzluğa uzanır. Yetişkinlikte hayal kurmaya vaktimiz mi kalmıyor ya da yalnız kaldığımız, hüzünlü hissettiğimiz anlarda ilk önce hayal kurmaktan mı kaçıyoruz bilmiyorum. Belki de hayallerimizin yerini sorular alıyor ve cevaplar da hayal gücümüzden uzak düşüyor. Yine de toplumun bize dayattığı bazı kurallara, önyargılara ve kaygılara rağmen hayal kurmayı bırakmayan yetişkinlere de selam olsun!

Bütün gün sabırsızlıkla beklediği oyun zamanı geldiğinde, arkadaşlarını sokakta bulamamanın yarattığı boşluk hissini her çocuk tanır. Hikâyemizin başkahramanı da o akşamüzeri oyun oynamaya çıktığında, birlikte hazine avına çıktığı arkadaşları türlü sebeplerle parka gelmemiştir. Ama tüm bunlar o gün yeni bir macera yaşanmayacağı anlamına gelmiyordur. 

Kahramanımız parkta etrafı izlerken, çok yakında işlerin kızışacağını fısıldar gibi esen sert rüzgâr, ağaçların dallarını ve yapraklarını hareket ettirir. Çocuk, işaretleri takip edince çok geçmeden parkta gizemli olayların döndüğünü hisseder ve tehdit altındaki park hazinesini korumaya karar verir. Yalnız kaldığını hissettiği anda ise imdadına parkın süper köpeği Zeytin yetişir ve ikili için zorlu bir görev başlar.

Hafize Çınar Güner’in yeni kitabı Parkta Kimsecikler Yok, Nesin Yayınları tarafından yayımlandı. Kitabın özgün çizimleri Ghazal Fatollahi’nin imzasını taşıyor. Detaylarda bize göz kırpan çizgilerin yarattığı uyum, sayfalarda geçirdiğimiz vakti daha da keyifli hâle getiriyor. Sahnelerin çok sade tasarlanması ama detayların bu kadar incelikle ön planda olması ise metni tamamlıyor.

Yazar bu sefer çocukluktan bildiğimiz hayal kırıklıklarını, hayal gücüyle tamir etme potansiyelimizi hatırlatıyor bize. Kitabın yumuşak üslubu ise gelen işaretleri takip etmenin ne denli büyük boşlukları doldurabileceğini gösteriyor. 

Parkta Kimsecikler Yok
Hafize Çınar Güner
Resimleyen: Ghazal Fatollahi
Yayıma Hazırlayan: Öykü Özçinik
Nesin Yayınları, 32 sayfa
Show More